O aventura adevarata si interesanta este propusa de Danone, cel mai cunoscut producator de iaurt din Romania, in campania “Drumul Laptelui”, cu tematica “Cum se face iaurtul Danone”. Sustin initiativa Danone, care incearca sa aduca la cunostinta publicului larg procesele si tehnologia aplicata in productia de iaurt, inclusiv tot traseul laptelui de la ferma pana la produsul final, respectiv iaurtul pe care-l putem gasi si cumpara de pe rafturile magazinelor. Pornind de la aceasta idee care mi se pare perfecta si pe care o sustin, m-am gandit ca ar fi interesant ca sa ma implic in campanie, cu atat mai mult cu cat si eu mai am unele intrebari referitoare la procesul de productie al iaurtului, la care doresc sa aflu raspunsuri si sa inteleg tot mecanismul.
#cumsefaceiaurtulDanone |
Cu totii cred ca am vazut vaci pascand pe islazuri, sau ne-am intalnit la munte cu vaci pascand singure prin poienite. Am vazut cam ce mananca pe pasune o vaca si cum se mulge manual o vaca intr-o gospodarie taraneasca. Pana acum nu am vazut o ferma de vaci, in interior si cum functioneaza, cu cateva sute de capete, cum sunt hranite, cum sunt mulse, conditiile in care sunt tinute animalele si depozitarea laptelui muls pana la livrarea lui catre fabrica de procesare.
Chiar as fi curios sa aflu spre exemplu cum sunt hranite cateva sute de vaci intr-o ferma, cu ce fel de nutreturi, in ce cantitati, valoarea lor nutritiva si ce combinatii de plante contin acele nutreturi productive. Cam ce costuri au nutreturile respective si cat de variate sunt pe piata. Este bine de stiut totusi cum pot fi imbunatatite nutreturile pentru a creste productivitatea la lapte si eventual daca sunt cazuri in care nutreturile pot fi contaminate cu diverse substante nocive care se vor regasi apoi in lapte, si care sunt masurile practice in momentul depistarii unui lot de nutreturi contaminat, respectiv ce efecte au substantele asupra animalelor si cum pot fi ameliorate sau indepartate asemenea efecte.
O mare enigma pentru mine este procesul prin care sunt mulse cateva sute de animale, cam cat timp necesita o mulgere a unei vaci, sau cat timp este necesar pentru finalizarea procesului, dimineata si seara, pentru toate animalele. As fi curios sa vad un aparat de muls modern, modul cum functioneaza si eficienta lui, respectiv cum este tolerat de animal, si nu in ultimul rand masurile de igiena luate in timpul unei actiuni de muls.
Depozitarea laptelui muls pana la livrarea lui catre fabrica de procesare este pentru mine o mare necunoscuta. Sunt curios cam in ce recipiente se pastreaza cateva ore laptele proaspat, la ce temperatura, incaperi, si alti factori de mediu care pot influenta pozitiv sau negativ calitatea laptelui. Apoi cu ce substante se curata si se spala aceste recipiente dupa golire si neutralitatea acestor substante asupra laptelui.
Este interesant de vazut si aflat conditiile in care sunt tinute animalele in ferma, cat spatiu este alocat unui animal, starea de sanatate generala a unui animal, masurile ce se iau si carantina in cazul unor epidemii si medicamentatia, respectiv existenta unui medic veterinar in ferma sau in apropiere, cat si regularitatea cu care sunt consultate de catre medicul veterinar animalele intr-o ferma. La fel cum as fi interesat de conditiile de igiena generale intr-o ferma de vaci si cam care sunt standardele la care trebuie mentinuta igiena in ferma.
As fi interesat sa particip la o ferma pentru a intelege toate mecanismele si procesele tehnologice care se desfasoara intr-o zi de munca. Sustin initiativa Danone, “Drumul Laptelui” ca fiind ca mai buna idee transparenta pentru a aduce la cunostinta publicului larg intregul proces de productie al iaurtului Danone.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !