Controlul functionarii instalatiilor si a utilajelor trebuie sa fie organizat si efectuat in cele mai bune conditii, intrucat chiar cu cele mai bune materiale nu se poate realiza o mixtura asfaltica de buna calitate, decat cu conditia functionarii ireprosabile a instalatiilor si a utilajelor.
Controlul vizeaza urmatoarele obiective mai importante:
- urmarirea functionarii corecte a predozatoarelor pentru asigurarea alimentarii constante a instalatiei cu agregatele necesare.
- reglarea injectorului astfel incat sa se realizeze temperaturile prescrise in uscator, concomitent cu arderea completa a combustibilului. O reglare incorecta a injectorului conduce la variatii de temperatura mari in uscator, putandu-se astfel obtine sarje de agregate cu temperaturi foarte ridicate (peste 200 °C), care pot duce la arderea bitumului in malaxor, sau sarje de agregate cu temperaturi scazute (sub 150 °C), pe care nu se realizeaza peliculizarea corecta a bitumului si anrobarea in malaxor.
- controlul temperaturii agregatelor la iesirea din uscator se face prin masurarea directa, cu termometrul, a temperaturii agregatelor, sau cu ajutorul logometrelor, care permit citirea continua a temperaturilor realizate.
- controlul granulozitatii agregatelor la iesirea din uscator se efectueaza de catre laboratorul de santier, verificandu-se daca predozatoarele functioneaza corect si daca se respecta dozajul recomandat de laborator.
- temperatura bitumului se masoara fie cu termometrul, fie cu ajutorul logometrelor. Se controleaza de asemenea etanseitatea circuitului bitumului, evitandu-se orice pierderi de caldura pe conducte sau eventuale scurgeri de bitum.
- controlul functionarii cantarelor trebuie sa asigure dozarea corecta a agregatelor, filerului si bitumului. Aceste verificari se fac zilnic, urmarindu-se astfel o dozare cat mai corecta a tuturor componentilor mixturii asfaltice. Se intelege de la sine ca o functionare incorecta a dispozitivelor de cantarire conduce la erori mari in ceea ce priveste compozitia finala a mixturii asfaltice produse de instalatie.
- controlul functionarii malaxorului se efectueaza verificand vizual modul de anrobare a tuturor granulelor care intra in compozitia mixturii asfaltice. In general, timpul de malaxare este de 1,0 - 1,5 minute. Se controleaza, de asemenea, periodic, starea malaxorului, paletele uzate urmand sa fie inlocuite.
- controlul temperaturii mixturii asfaltice la iesirea din malaxor asigura livrarea unui material la temperatura optima, ceea ce permite asternerea si punerea lui in opera in conditii de calitate corespunzatoare.
- se controleaza functionarea corecta a buncarului de depozitare a mixturii asfaltice, care trebuie sa asigure descarcarea rapida a acesteia in autobasculante. Se verifica daca autobasculantele sunt curate, in caz contrar acestea se curata si se stropesc cu lapte de var pentru a evita lipirea mixturii asfaltice pe peretii lor.
Controlul calitatii mixturii asfaltice produse este efectuat de catre laboratorul de santier, care executa analiza acesteia, determinand continutul de bitum si granulozitatea agregatului. Controlul continutului de liant permite sa se constate daca s-au respectat intocmai dozajele prescrise pentru mixturile asfaltice si, concomitent, in cazul unor abateri de la dozaj, sa se ia imediat masuri de corectare, verificand atent modul de functionare a instalatiei si in special a dispozitivelor de cantarire. Rolul laboratorului de santier este foarte important, intrucat permite verificarea productiei realizate, din punct de vedere al compozitiei exacte a mixturii asfaltice, si concomitent poate si trebuie sa intervina pentru corectarea oricaror anomalii, in scopul asigurarii producerii unei mixturi asfaltice la parametrii proiectati.
Ceea ce se poate reprosa actualei organizari a controlului si, in special, verificarii continutului de bitum este faptul ca o extractie dureaza mai multe ore si ca rezultatele nu se pot obtine imediat, in etapa actuala, atat la noi in tara, cat si in alte tari, aceste verificari nu au atins gradul de operativitate necesar, astfel incat sa se poata determina in cateva minute continutul de liant si granulozitatea agregatelor componente ale mixturii asfaltice, in scopul efectuarii in timp util a corecturilor necesare.
In concluzie, se poate spune ca, efectuand cu atentie controlul in toate fazele procesului tehnologic si intervenind operativ pentru respectarea prescriptiilor tehnice, se obtine o mixtura asfaltica de buna calitate, care ofera executantului garantia unor straturi bituminoase cu o durata mare de exploatare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !