Transportul rutier este o forma de transport terestru si un subsistem al sistemului national al transporturilor, care asigura deplasarea in spatiu a marfurilor si persoanelor cu ajutorul autovehiculelor, remorcilor, trailerelor, etc. Transportul rutier de marfuri si de persoane se poate desfasura in:
- trafic national, ca operatiune de transport rutier care se efectueaza intre doua localitati situate pe teritoriul aceluiasi stat, fara a depasi teritoriul statului respectiv.
- trafic international, ca operatiune de transport rutier care se efectueaza intr-o localitate de plecare si o localitate de destinatie, situate pe teritoriul a doua state diferite, cu sau fara tranzitarea unuia sau mai multor state.
Atat transportul de marfa cat si cel de persoane pot imbraca forma de:
- transport rutier public, atunci cand transportul rutier este efectuat pe baza de contract, contra plata, de catre operatorii de transport rutier care detin in proprietate sau cu orice alt titlu vehicule rutiere.
- transport pe cont propriu, atunci cand transportul se efectueaza fara incasarea unui tarif sau a echivalentului in natura ori in servicii al acestuia.
Autovehiculele se caracterizeaza printr-o mobilitate deosebita, nefiind legate de instalatii speciale fixe cum este cazul transportului feroviar care are nevoi de linii de cale ferata, depouri, triaje, etc. Datorita acestui fapt pot patrunde in locuri unde alte mijloace de transport nu au accesibilitate, constituind o componenta indispensibila a transporturilor multimodale. Cu ajutorul autovehiculelor se pot organiza transporturi directe de la furnizor si pana la beneficiarul marfurilor din tara sau strainatate, evitandu-se transbordarile pe parcurs si consecintele acestora:
- manipulari costisitoare.
- pierderi cantitative si calitative.
- rataciri de colete.
- sustrageri, etc.
Achizitia mijloacelor de transport auto necesita investitii specifice de valori mai mici, iar pregatirea conducatorilor auto se realizeaza cu cheltuieli mai reduse si intr-un timp mai mic, decat la calea ferata, in transportul naval sau aerian. Mijloacele de transport auto prezinta anumite limite astfel:
- capacitatea de transport relativ redusa in comparatie cu cea a trenurilor de marfa sau a navelor comerciale, care determina costuri specifice pe tona/kilometru de cateva ori mai mari decat in transportul ferovial sau naval.
- eficienta in transportul auto se realizeaza indeosebi pe distante scurte.
- transportul auto este afectat in mod deosebit de criza energetica din cauza consumului ridicat de combustibili costisitori.
Tendintele care se manifesta in prezent in transportul auto sunt generate de preocuparile specialistilor de a face acest mod de transport mai economic si mai rentabil, in acest sens se pot mentiona:
- tendinta de crestere a puterii si capacitatii de transport a mijloacelor auto.
- tendinta de extindere a tractiunii diesel, mult mai economica decat cea pe baza de benzina.
- adancirea specializarii mijloacelor de transport auto atat in legatura cu cresterea partizilor de marfa, cat si cu exigentele impuse de specificul transportului diverselor marfuri.
- cresterea preocuparilor pentru construirea unor mijloace de transport auto cu consumuri specifice de carburanti cat mai mici si extinderea cercetarilor pentru proiectarea si construirea unor autovehicule capabile sa functioneze prin utilizarea altor surse de energie.
Totodata devine posibila folosirea unor ambalaje mai usoare si mai ieftine, scurtarea perioadei de timp cat marfa se afla in procesul de circulatie. Mijloacele de transport auto dezvolta viteze tehnice si comerciale ridicate, fapt care are o mare importanta in transportul de marfuri perisabile, al celor care presupun un anumit grad de urgenta, etc. In transporturile pe distante mari, cum sunt cele internationale, rulajul mijloacelor de transport auto este de doua ori mai ridicat decat cel al vagoanelor de cale ferata, trei curse pe luna fata de numai 1,5 curse in medie, ceea ce contribuie la accelerarea proceselor de productie si desfacere, la cresterea eficientei utilizarii autovehiculelor. Numeroase mijloace de transport auto asigura temperaturi optime pentru conservarea calitatii marfurilor pe parcursul transportului, intre -20°C si +20°C. Datorita temperaturilor optime asigurate de instalatiile din dotare, perisabilitatile nu depasesc 1-2% in transportul auto, fata de circa 8-10% in transportul pe calea ferata.
Mijloacele auto pot asigura livrari succesive la termene stabilite, care il scutesc pe beneficiar sa creeze stocuri de siguranta importante. Se elimina astfel depozitarea excesiva, deprecierea marfii in timpul depozitarii, imobilizarea unor importante fonduri banesti in stocuri prea mari si se creeaza posibilitatea utilizarii lor in alte scopuri. Importatorul ofera un pret mai avantajos pentru asemenea livrari „in grafic”. Autovehiculele pot fi redirijate usor in parcurs, in functie de conjunctura pietei externe sau alte considerente.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !