Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Protocoale pentru informatii in retele de senzori bazate pe negociere

O familie de protocoale adaptive numite SPIN (Sensor Protocols for Information via Negotiation) sunt proiectate in intampinarea deficientelor clasicului flooding, prin negociere si ajustarea resurselor. Aceasta familie de protocoale se bazeaza pe 2 idei: 
- nodurile senzor functioneaza mai eficient si conserva energie trimitand date care descriu datele nodurilor senzori in loc de a trimite toata informatia. 
- senzorii trebuie sa monitorizeze modificarile in ceea ce priveste resursele de energie. 

SPIN are 3 tipuri de mesaje: ADV, REQ si DATA. Inainte de a transmite mesajul DATA senzorul face un broadcast cu mesajul ADV ce contine un descriptor numit meta-data (descrierea mesajului DATA). Daca un vecin este interesat de date, trimite un mesaj de tip REQ (cerere de date) si ii este trimis mesajul DATA. In continuare acest nod vecin face un broadcast cu mesajul ADV. Ca rezultat fiecare nod din retea care este interesat de date va avea o copie a datelor. A se observa ca SPIN se bazeaza pe adresarea data-centric in care nodurile retelei fac un broadcast cu o reclama a datelor si asteapta o cerere de trimitere a datelor. 

Astfel SPIN ajuta la distribuirea eficienta a informatiei intr-o retea de senzori cu constrangeri in privinta energiei. Nodurile ce ruleaza SPIN atribuie datelor nume folosind descriptori de nivel inalt numiti meta-descriptori. Se foloseste negocierea pentru a elimina transmiterea datelor redundante prin retea. In plus nodurile ce folosesc SPIN iau deciziile de comunicare atat in functie de date cat si in functie de resursele disponibile. Avem in aceasta familie 4 protocoale specifice: SPIN-PP si SPIN-EC optimiziate pentru retelele point-to-point si SPIN-BC si SPIN-RL optimizate pentru retele de tip broadcast.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro