Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Utilizarea retelelor de senzori

Zi de zi se dezvolta numeroase aplicatii care au la baza retelele de senzori. In viitorul apropriat retelele de senzori vor ocupa un rol din ce in ce mai important in toate domeniile. Retelele de senzorii vor fi un element esential in industrie, automobile, agricultura, medicina si aplicatiile casnice. De aceea retelele de senzori trebuie sa fie din ce in ce mai robuste, mai economice, cu un timp cat mai mare de viata, rezistente la conditiile mediului si la schimbarile permanente ale topologiei. Mai mult, costul trebuie minimizat pe cat posibil. Afirmatiile de mai sus se bazeaza pe faptul ca in momentul de fata exista o implicare intensa in cercetarea retelelor de senzori, care aduc imense beneficii si totodata provocari. 

Cateva exemple sunt urmatoarele: 

- sunt dezvoltati senzori pentru a analiza locatii indepartate (vremea, miscarea unui animal in habitatul lui, detectarea unui incediu intr-o padure, miscarea unui automobil pe carosabil).
- intr-un oras mare si aglomerat spre exemplu sunt atasati senzori taxi-urilor pentru a studia conditiile de trafic si pentru a alcatui o harta cu cele mai eficiente rute pentru a ajunge la diverse destinatii.
- sunt folositi senzori wireless in parcari pentru a determina ce locuri sunt ocupate si ce locuri sunt libere. 
- retele de senzori wireless pentru a asigura securitatea unui magazin, intr-o parcare sau pentru anumite instalatii.
- retele de senzori folosite in aplicatii militare pentru a detecta, a stabili pozitia sau traiectoria potentialilor inamici.
- retelele de senzori pot fi folosite pentru a spori gradul de alerta la un potential atac terorist.


Probleme deschise ale retelelor de senzori 

- marirea duratei de functionare a unei retele de senzori. 
- construirea unui sistem inteligent de colectare a datelor. 
- topologia retelelor de senzori se schimba foarte repede.
- senzorii folosesc un model de comunicatie broadcast, in timp ce majoritatea retelelor sunt bazate pe comunicatii punct la punct. 
- senzorii sunt limitati in ceea ce priveste energia, capacitatile de calcul si memoria. 
- senzorii sunt predispusi la esecuri. 
- senzorii pot fi dispusi compact, in numar mare. Problema poate aparea in termeni de coliziuni si congestie. Pentru a evita coliziunile senzorii care sunt in aria de emisie a altor senzori nu trebuie sa emita in acelasi timp. 
- desfasurarea ad-hoc necesita ca sistemul sa identifice si sa faca fata la consecintele distribuirii si legaturilor dintre nodurile retelei.
- mediul dinamic in care functioneaza senzorii impune retelei sa se adapteze in timp la modificarile legaturilor dintre noduri si la diversi stimuli exteriori retelei.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro