Golful este un sport apreciat in tarile civilizate, avand la nivel mondial peste 80 milioane de sportivi inregistrati, recunoscut ca si sportul cel mai bogat dintre toate sporturile. Anual se investesc in golf si echipamentul aferent miliarde de dolari sau euro, iar majoritatea jucatorilor de golf profesionisti sunt multimilionari in euro sau dolari. La noi in tara golful s-a bucurat de un real succes in perioada interbelica fiind sustinut de casa regala si figurile marcante ale vremii. Inainte de al doilea razboi mondial in Romania existau 5 terenuri de golf pe care se organizau intreceri sportive, atat cu caracter intern cat si international. In timpul razboiului au fost distruse 4 terenuri de golf, iar ultimul a fost distrus in timpul regimului comunist, abia dupa revolutie s-a reusit amenajarea unui nou teren de golf in 1995. O teorie dezastruoasa in ceea ce priveste golful, conform careia este un sport burghez, initiata si sustinuta de regimul comunist s-a perpetuat si dupa revolutie, astfel incat autoritatile statului roman, nu s-au implicat deloc si momentan nici nu se implica, lasand golful exclusiv initiativelor private. Desi golful nu se adreseaza doar oamenilor bogati cum se zice, a facut ca in anul 2013 sa avem doar 3 terenuri de golf la standarde competitionale, la nivelul intregii tari, dintre care cel mai bun se alfa la Pianu de Jos, judetul Alba, apartinand Clubului de Golf “Paul Tomita”.
O figura legendara si reprezentativa a golfului romanesc, a fost si ramane Paul Tomita, 1914-2004, care din adolescenta si pana a trecut in nefiinta, s-a dedicat in totalitate golfului. Paul Tomita s-a nascut in 1914, in localitatea Pianu de Jos, de langa Alba Iulia, intr-o familie de tarani, plecand de acasa la varsta frageda, la 16 ani, in 1930, este luat in slujba de profesorul de golf francez J.B. Lammaison, in cadrul cercului diplomatic Country Club din Bucuresti. In 1932, devine asistenul lui J.T. Baker, reusind sa asimileze tainele jocului de golf cu 2 profesori emeriti, in 1937, Asociatia Profesionistilor de Golf din Londra, prin intermediul Lordului Halifax, ii acorda titlul de profesor de golf. Cu toate ca statutul de profesor de golf ii oferea oportunitatea de a profesa in cluburi selecte din occident, cu o remuneratie de 6 zerouri in coada pe an, Paul Tomita, din patriotism, hotaraste sa ramana in tara, in calitate de profesor de golf si apoi director la Country Club, Bucuresti, unde a activat pana in 1975 cand a iesit la pensie, la varsta de 61 de ani.
In ciuda regimului comunist opresiv, la insistentele unor personalitati occidentale, Paul Tomita, a fost lasat, in perioada 1968-1973, sa participe la Campionatele Mondiale de Golf desfasurate in 8 tari. paul Tomita a fost singurul jucator care a participat la mondiale si a jucat tot timpul cu pipa in gura, pipa marca Dunhill, primita in dar in 1938 in preajma Craciunului. La Campionatul Mondial de Golf din Australia, in 1972, Paul Tomita, a reusit sa-l cunoasca pe Alfred Dunhill, proprietarul Companiei Dunhill, acesta din urma a ramas profund impresionat vazand ca o persoana inca mai foloseste o pipa marca Dunhill, produsa in urma cu 35, astfel ca in urma acestei situatii inedite Compania Dunhill, a devenit sponsorul oficial al lui Paul Tomita in competitii pana la retragerea lui din activitatea competitionala.
Paul Tomita, pe tot parcursul vietii s-a dedicat golfului, sustinand cauza sportului in timpul regimului comunist si dupa revolutie pana la sfarsitul vietii. De lectiile sale de golf au beneficiat personalitati marcante ale vietii politice, sociale si economice ale vremii. Dupa pensionare Paul Tomita s-a retras in localitatea natala, unde dupa revolutie a reusit sa concesioneze in jur de 70 de hectare de teren, amenajand un teren de golf si a infiintat un club de golf care-i poarta numele astazi. Si-a vazut visul implinit acela de a amenaja un teren de golf si a infiinta un club unde sa determine cat mai multi tineri sa invete si sa indrageasca golful. Paul Tomita a murit in vara lui 2004, fiind inmormantat in localitatea natala, alaturi in sicriu i-a fost asezata sapca de golf si crosa pe care le-a indragit atat de mult. Paul Tomita a fost singurul jucator profesionist de golf roman si v-a ramane o figura marcanta a sportului din judetul Alba, meritand cu prisosinta o stea in Hall of Fame al marilor sportivi romani din toate timpurile.
Golful este un sport care se joaca cu diverse crose de diferite marimi si forma a capului si o minge, pe un teren destinat exclusiv jocului de golf, mingea trebuie introdusa in gaura din cat mai putine lovituri. Antrenamentul se desfasoare in spatii amenajate in afara terenului de golf, avand diferite dimensiuni si forme, respectiv standuri si terenul de aterizare al mingilor. Un teren de golf nu are dimensiuni standard acestea depinzand de formele de relief pe care este amplasat, dar contine 9 sau 18 gauri, in general majoritatea sunt cu 18 gauri si ocupa o suprafata in general in jur de 60-70 de hectare. Multi oameni care nu au practicat niciodata golful au o conceptie gresita conform careia acesta nu ar fi un sport deoarece nu te solicita fizic, conceptie complet gresita deoarece o partida de golf dureaza in medie 5 ore si parcurgi in jur de 10 kilometri, distanta dintre gauri fiind intre 150 si 600 de metri.
Ce este interesant in jocul de golf este faptul ca lovesti mingea in timp ce sta pe loc si ai timp sa te gandesti la traiectoria loviturii, sa faci calcule si nu ai nevoie de forta bruta pentru a da o lovitura buna. O alta caracteristica a jocului de golf este faptul ca nu joci impotriva unui adversar pe care sa-l invingi astfel incat ceilalti concurenti nu pot interveni in influentarea perfomantelor jucatorului. Astfel fiecare joaca exclusiv cu echipamentul personal sau inchiriat. Pentru a nu influenta jocul celorlalti jucatori de golf exista reguli stricte legate de conduita, tinuta si eticheta care trebuie respectate pe terenul de golf.
O partida de golf se desfasoara numai pe lumina zilei si teoretic se poate juca tot timpul anului, nu exista restrictii in acest sens, iar pe terenul de golf un jucator poate fi insotit de o persoana sau asistent, adica o persoana care se ocupa cu transportul echipamentului jucatorului, cu care se poate consulta, iar distantele dintre gauri pot fi parcurse pe jos sau cu masinute speciale. Jocul la o gaura incepe din zona de start iar jucatorul trebuie sa duca mingea pana la gaura din cat mai putine lovituri, evitand zonele capcana formate din apa, nisip sau marginase cu boscheti.
Ca in orice sport, orele de initiere si antrenament cat si echipamentul, necesita anumite investitii insa costurile nu sunt exagerat de mari cum se presupune, echipamentul se poate achizitiona si second la preturi foarte mici de care te poti folosi ani de zile in continuare. Un argument de a juca golf este acela ca pe terenul de golf, poti face afaceri si socializa cu partenerii de joc, inclusiv poti vedea temperamentul sau mentalitatea partenerilor de afaceri. Pe langa toate acestea o partida de golf, te scoate in natura, la aer curat, iar locatia este deosebit de relaxanta deoarece terenul, lacul, gazonul, padurea, complexul hotelier, restaurantul si rezidentialul sunt mentinute la cel mai inalt nivel de calitate, din aceste ratiuni si amenajarea unui teren de golf dureaza 2-3 ani, pana poate fi dat in folosinta.
Golful ar putea fi un sport reprezentativ pentru judetul Alba si ar trebui sustinut si promovat mai ales ca in judet se afla cel mai bun teren de golf din tara. O initiativa de sustinere a sportului local este lansata de situl SportLocal care a dat startul unui Campionat National de Stiri Sportive, prin intermediul caruia toti cititorii pot sustine si promova sportul din judetul natal. Cel mai activ jucator inscris in Campionat va fi premiat cu 100 de euro. Toate aceste argumente sper ca te-au facut si pe tine sa incerci si sa sustii sportul local din judetul tau luand parte activ in Campionatul National de Stiri Sportive.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !