Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Termometre, termistori, senzori si traductoare

Termometrele bazate pe dilatarea metalelor
Sunt de doua feluri: cu un singur metal - termostatul - care este si actuator, prin marirea sau micsorarea unui orificiu de trecere a fluidului de racire. Printr-un sistem de parghii articulate poate transmite miscarea si la un ceas indicator (tabloul de bord).

Traductorul cu bimetal
Se bazeaza pe alaturarea a doua metale cu coeficienti de dilatare diferiti.

Termometre manometrice
Se bazeaza pe variatia in functie de temperatura a presiunii unui fluid, aflat intr-un vas inchis. (P/T)=cst. Variatia presiunii este direct proportionala cu variatia temperaturii. In general se prefera gazele, deoarece au presiune interna mica. Avantajul tubului capilar este ca se poate transmite informatia fara pierderi la distante mari.

Termometria rezistiva
Este cel mai des utilizata in mecatronica auto intrucat se emite un semnal electric ce poate fi transmis la calculatorul automobilului. Se bazeaza pe variatia rezistentei electrice a unor materiale conductoare si semiconductoare, in functie de temperatura acestora.

Traductoare rezistive conductoare
Sunt formate din sarme din metale, infasurate, obisnuit, pe un suport izolator. Ca material pentru sarme se utilizeaza:
- cuprul (-200 la 260) grade Celsius
- nichelul (-50 la 180) grade Celsius
- wolframul (-100 la 600) grade Celsius
- platina (-260 la 1000) grade Celsius 
Obisnuit rezistenta acestora variaza neliniar cu temperatura si de aceea trebuie bine calibrate si etalonate. Termorezistentele sunt, obisnuit, introduse intr-o manta de protectie.

Termistorii
Sunt termorezistente formate din semiconductori, dar cu coeficientul de temperatura negativa si de 10 - 15 ori mai mare decat al termorezistentelor cu metale. Avand rezistente mai mari se poate neglija rezistenta cablurilor si informatia poate fi usor transmisa la distanta. Domeniul de temperatura este (-50 la +450) grade Celsius. Au multe avantaje dintre care se specifica: dimensiuni intre sutimi de milimetru si milimetri, au inertie foarte mica si de aceea se utilizeaza cu success la masurarea variatiei temperaturii in timp scurt, masurarea se face cu circuite electronice specializate si necesita sursa de tensiune stabilizata (12 V - ca exemplu).

Termocuplul
Este un senzor de temperatura care se bazeaza pe efectul Seebeck. Daca un circuit format din doua conductoare din materiale diferite apare un gradient de temperatura atunci apare si o tensiune termoelectromotoare (eo=). Cele doua metale formeaza un termocuplu.
Materialele pentru electrozi se aleg in functie de domeniul de temperatura necesar a fi masurat:
- cupru - constandan pentru intervalul (-200 la 40) grade Celsius
- cromwel - alumel pentru intervalul (-200 la 1000) grade Celsius
- platina - rhodiu pentru intervalul (0 la 1600) grade Celsius.

Traductori de presiune
In majoritatea cazurilor, asigurarea functionarii corecte a sistemelor dintr-un automobil se realizeaza si prin mentinerea parametrului presiune intr-o anumita gama de valori limita (motor, lagare, sistem de ungere, frane, stabilitate, etc.).
Din totalitatea modurilor de masurare a presiunii se prefera senzorii electrici intrucat informatia furnizata poate fi transmisa la distanta, iar semnalul prelucrat poate fi o informatie sigura in realizarea corecturilor necesare. La masurarea presiunilor se pot utiliza urmatoarele categorii de traductori.
Pentru masurari directe se utilizeaza aparate cu tuburi elastice. Cel mai utilizat este manometrul cu tub Bourdon. Acesta utilizeaza un tub curbat circular, cu un capat inchis si legat la un mecanism pentru indicarea valorilor, iar cu celalalt capat este conectat cu fluidul a carui presiune urmeaza a fi masurata. Pentru tuburi se utilizeaza materiale cu proprietati elastice liniare si cu histerezis cat mai redus (alame, bronzuri, oteluri inoxidabile). Se mai utilizeaza si manometrele cu membrane.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro