Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Masurarea debitului de aer

Debitmetrul
Masurarea debitului de aer prin galeria de aspiratie este importanta pentru controlul arderii combustibilului si a reglarii raportului aer - combustibil. Debitul de aer se masoara si se regleaza cu ajutorul debitmetrelor (masoara atat depresiunea cat si sectiunea) sau se masoara numai viteza fluidului intr-o sectiune de marime constanta prin anemometrie electrica. Ambele solutii sunt utilizate.

Debitmetrele masoara atat depresiunea cat si sectiunea fie din fata supapei de admisie, fie dintr-un ajutaj situate in amontele obturatorului. La acestea, elementul esential il constituie o clapeta cu deplasare circulara sau axiala, miscarea efectuandu-se sub actiunea depresiunii variabile realizate prin deschiderea obturatorului. Clapeta este legata de cursorul unui potentiometru, tensiunea de la acesta mergand in unitatea centrala de calcul. Calculatorul comanda apoi injectorul si bobina de inductie (aprinderea).
Exista doua variante:
a) - cu clapeta rotitoare
b) - cu clapeta cu deplasare axiala

Anemometria cu fir cald
Exista si solutii la care pentru reglare se masoara numai viteza aerului intr-o sectiune constanta. La intrarea in colectorul de admisie se prevede o rezistenta de platina, incalzita electric si lagata la o punte Wheatstone. Temperatura rezistentei scade odata cu cresterea vitezei aerului, si pentru a o mentine constanta trebuie marita valoarea curentului care strabate rezistenta, puntea se dezechilibreaza, permitand aprecieri cantitative privind debitul de aer. Timpul de raspuns este de ordinul milisecundelor. Rezistenta se poate monta intr-o canalizatie paralela si nu creaza rezistente suplimentare la umplere. Incalzirea filamentului se poate face sub tensiune constanta, semnalul la iesire fiind tensiunea de dezechilibru, (cel mai adesea) sau sub tensiune variabila dar e necesar a mentine temperatura constanta cu ajutorul unui circuit de autoreglare.

Potentiometrul clapetei 
Este fixat pe unitatea de injectie in capatul axei clapetei si este constituit dintr-un potentiometru cu dubla pista. Acesta este alimentat cu o tensiune de 5V de la calculator, iar la actionarea clapetei de acceleratie trimite un semnal de tensiune proportionala cu pozitia acesteia. Calculatorul va comanda apoi injectorul si bobina de inductie. Potentiometrul are urmatoarele componente. Potentiometrul este de fapt un dublu-potentiometru: primul lucreaza in intervalul (0 grade - 22 grade Celsius), iar al doilea intre (19 grade - 90 grade Celsius). Se observa existenta unei zone commune, intre (19 grade - 22 grade Celsius), realizata pentru o citire mai buna a necesarului de sarcina in zona sarcinilor partiale, care este cea mai utilizata in exploatarea unui motor.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro