Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Principalii traductori in tehnologia auto

O ardere buna a amestecului aer - carburant se realizeaza atunci cand raportul stochiometrical a celor doua componente este 1. Bineinteles ca si aprinderea trebuie sa fie exact in momentul in care s-a obtinut raportul corect intre oxigen si vaporii de combustibil (jetul de combustibil). Sesizoarele Lambda au fost incluse in constructia instalatiilor de injectie in 1976, si masoara cantitatea de oxigen din gazele de evacuare. Este fixat pe tubul de coborare primar, inaintea convertorului catalitic, si determina continutul de oxigen din gazele de esapament a carui valoare este in functie de dozajul amestecului carburant.
Modul de functionare al sondei se bazeaza pe proprietatea ceramicii de a conduce ionii de oxigen la temperaturi de (300-800 grade Celsius). Suprafata exterioara a ceramicii este in contact cu gazele de esapament arse, iar suprafata interioara cu aerul curat (atmosferic). Ca urmare intre cele doua suprafete ale ceramicii va apare o variatie de tensiune, ce va fi transmisa prin fisa la unitatea electronica de control. Aceasta compara valoarea primita cu valoarea din memorie, corespunzatoare raportului stochiometric λ=1 , si schimba raportul combustibil-aer (comanda injectorului si a clapetei).

Masurarea temperaturii
Temperatura de functionare a unui motor este un factor esential in ceea ce priveste consumul, protectia mediului si in uniformitatea functionarii motorului, a puterii dezvoltate. Cunoscandu-se temperature optima a motorului, aceasta trebuie optimizata in limite acceptabile iar senzorii de temperatura transmit informatiile unitatilor de calcul pentru a efectua corectiile necesare (debit de aer, de combustibil, coeficienti de umplere a cilindrilor, etc.).

Procedee de masurare a temperaturii
Pentru a cunoaste temperatura unui corp trebuie realizat un contact intre acesta si un instrument termometric. Principalele instrumente sau senzori de masurare a temperaturii sunt:
- termometrele
- cu lichide
- cu dilatarea bimetalelor
- termometre manometrice (variatia presiunii unui fluid in functie de temperatura)
- traductoarele resistive - bazate pe conductori (rezistente)
                                    - bazate pe semiconductori (termorezistente)
- termocupluri
- pirometria optica - masurare in infrarosu - cu laser
                             - masurarea cu fibra optica.

Ca principiu de functionare, instrumentele termometrice pot fi:
- dilatarea corpului thermometric - termometrele
- variatia presiunii corpului thermometric - termometrele manometrice
- variatia rezistentei electrice cu temperature - termorezistente
- producerea unei tensiuni termoelectromotoare - termocuplul
- variatia rezistentei electrice pe semiconductori - termistoare
- variatia radiatiei luminoase - pirometria optica
- masurarea in infrarosu - masurarea cu laser. 

In tehnologia auto, obisnuit, se utilizeaza termometrele cu bimetal, termometrele manometrice, termocuplul si termistorul, intrucat sunt mai ieftine, se incadreaza in domeniul de temperatura cerut, sunt fiabile si commode in exploatare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro