Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Din culisele stergatoarelor de parbriz

Primele stergatoare de parbriz erau operate manual, prin mutarea unui levier, in interiorul masinii. Astazi, celor mai multi dintre noi, stergatoarele de parbriz electrice, ni se par un lucru firesc. Stergatoarele mentin parbrizele curate si se deplaseaza pe suprafata acestora de nenumarate ori, pentru a elimina apa. La viteza lor cea mai mare, se deplaseaza impresionant de rapid. Ce fel de mecanism poate misca bratele stergatoarelor atat de eficient si atat de sigur? Stergatoarele de parbriz se gasesc pe parbrize, pe unele faruri de automobile, avioane si chiar navete spatiale.

Stergatoarele de parbriz Magneti Marelli indeplinesc cerintele de calitate ale producatorilor de automobile. Utilizarea materialelor de inalta calitate a permis obtinerea unui produs cu maxima eficienta, precizie de curatare excelenta si durata lunga de viata. Incercarile si testele de anduranta riguroase, cum ar fi, de exemplu, 800 de ore de expunere la vapori salini si 500 de ore de expunere la radiatii UVA, au permis obtinerea unui produs de o fiabilitate excelenta.

Cauciucul natural al stergatoarelor Magneti Marelli este supus unui proces de bromurare care imbunatateste rezistenta si durabilitatea acestora.

Sistemele de prindere si functionare a stergatoarelor de parbriz


Motorul si angrenajul reductor

Este nevoie de o mare forta pentru a accelera miscarea lamelelor stergatoare inainte si inapoi, pe parbriz, cu o asemenea rapiditate. Cu scopul de a genera acest tip de forta, este folosit un angrenaj melcat, la iesirea unui motor electric de mici dimensiuni. Reducerea angrenajului cu melc, poate multiplica cuplul motorului de aproximativ 50 de ori, si in acelasi timp poate reduce viteza de iesire a motorului electric de pana la 50 de ori. In interiorul ansamblului motor / exista un circuit electronic care detecteaza atunci cand stergatoarele sunt in repaos. Circuitul mentine alimentarea stergatoarelor pana cand acestea coboara in partea de jos a parbrizului, dupa care se intrerupe alimentarea motorului.

Corelarea

O cama scurta, este atasata la iesirea axului de reducere a vitezei. Aceasta cama se invarte in jurul axului, in timp ce porneste motorul stergatoarelor. Cama este conectata la o tija lunga; pe masura ce cama se roteste, tija executa o miscare inainte-inapoi. Tija lunga este conectata la o tija scurta, care actioneaza lama stergatorului de pe partea soferului. O alta tija lunga transmite forta de pe partea soferului inspre stergatorul de parbriz de pe partea pasagerului.

Stergatoarele sunt ca si racletele. Bratele stergatorului trag o banda de cauciuc subtire pe suprafata parbrizului pentru a indeparta apa. Cand lamela este noua, cauciucul este curat si nu prezinta crestaturi sau fisuri. Astfel, inlatura apa fara a lasa urme. Cand lamelele stergatoarelor imbatranesc, se formeaza crestaturi sau fisuri, murdaria din trafic se depune pe margini si nu se mai creaza acea aderenta intre lamela si parbriz, cauzand astfel, acele urme suparatoare.

Uneori, poti prelungi durata de viata a lamelei stergatorului, prin stergerea marginii acesteia, cu o carpa inmuiata in lichid de curatare, pana cand observi ca nu mai exista deloc murdarie pe ea. O cheie importanta in functionarea corecta a stergatorului, este presiunea egala, aplicata pe lungimea lamelei de cauciuc. Stergatoarele sunt concepute a fi atasate intr-un singur punct, dar in structura lor, observam o serie de brate ramificate asemenea unui copac, astfel incat lama stergatorului este de fapt conectata la sase, pana la opt locuri. Daca gheata sau zapada se formeaza pe aceste brate, distributia de presiune devine inegala, cauzand dungi la stergere. Unii producatori de stergatoare, au conceput produse special adapatate sezonului rece de iarna, cu un profil de cauciuc care acopera ansamblul bratului, si tin deoparte zapada si gheata.

Cat timp putem folosi stergatoarele?

La fiecare 6 sau 12 luni, desi acest lucru depinde foarte mult de conditiile meteorologice si materialele din care sunt realizate lamelele. Lamele de cauciuc obisnuite au cea mai scurta durata de viata, lame de cauciuc consolidate cu halogen dureaza mai mult, iar lamelele de silicon au cea mai lunga viata dintre toate, cu aproximativ un an, chiar si in conditii de utilizare intensa.

Pentru a-si indeplini sarcina, stergatoarele combina doua tehnologii mecanice:
- o combinatie a reducerii motorului electric si al unui angrenaj cu melc ofera putere stergatoarelor
- o legatura fina converteste iesirea de rotatie a motorului in miscarea inainte/inapoi a stergatoarelor


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro