Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Defectiunile turbocompresorului

Desi turbocompresorul poate fi bine conceput, tratat si intretinut, sunt posibile, evident, si defectiuni ale acestuia. Si pentru ca fiecare avarie este specifica, exista o solutie pentru fiecare problema. Dupa ce toate optiunile posibile au fost luate in calcul intr-un atelier si se constata ca turbocompresorul este intr-adevar defect aceasta va trebui inlocuit.

Pentru majoritatea atelierelor turbocompresorul reprezinta o componenta complexa. Faptul nu este surprinzator in sine, avand in vedere ca de-a lungul anilor turbocompresorul a devenit din ce in ce mai compact. Pe de alta parte, regimul de turatie a crescut pana la peste 200.000 turatii pe minut iar turbocompresorul face din ce in ce mai mult parte din functionarea motorului. Desi complexitatea este mai putin semnificativa decat pare, turbocompresorul este si ramane o componenta delicata.

Din fericire defectiunile cauzate de turbocompresor in sine nu mai sunt astazi la fel de frecvente ca la inceput. Defectiunile ce pot aparea sunt frecvent localizate la periferia turbocompresorului. Cauza nu este direct cunoscuta dar consecinta – un turbocompresor defect – este evidenta.

Lubrifiere insuficienta

In caz de lubrifiere insuficienta are loc un transfer direct al caldurii rotii turbinei, astfel incat resturile de ulei lubrifiant ard sau se carbonizeaza si o colorare a arborelui devine vizibila. Rulmentii se vor bloca si deteriora. Alte daune se pot produce ulterior, printre care frecarea rotilor, slabirea dispozitivelor de etanseitate a sistemului de ulei si ruperea arborelui turbinei.

O data cu cresterea temperaturii care se difuzeaza rulmentii se incalzesc puternic. Acestia se vor dilata ceea ce va determina un contact fizic intre inel si arbore precum si depunerea vizibila de cupru.

Miscarea arborelui a cauzat o uzura puternica la exteriorul inelului de etanseitate. Suprafata portanta a gulerului lagarului este uzata. Materialul lagarului axial exterior s-a topit din cauza caldurii mari de frecare dintre portsegment si lagarul axial.

Palele rotii compresor au atins peretele carcasei compresor. Extremitatile palelor sunt deformate si partial rabotate. Fenomenul poate fi insotit de forte ridicate ce pot duce chiar la spargerea lagarelor.

Impactul cu obiecte

Urmare a impactului cu un corp strain pot surveni defectiuni majore ale arborelui turbinei turbocompresorului. Partea cu geometrie variabila este la fel de sensibila la impactele ce pot defecta coroana directoare.

Palele rotii compresor sunt deteriorate sau chiar au disparut complet. In cazul intrarii unui obiect moale defectiunile sunt mai putin importante dar palele se pot totusi indoi inspre inapoi. Urmare a unei scapari intre filtrul de aer si turbocompresor, particule de impuritati de mici dimensiuni pot patrunde si eroda palele rotii compresor prin efectul de frecare. Ansamblul rotor se poate dezechilibra devenind instabil. Dat fiind regimul enorm defectiunile sunt in acest caz inevitabile.

Impuritati in ulei

Uleiul din turbocompresor exercita o dubla actiune: de lubrifiere si de racire. Uleiul de motor filtrat poate contine inca particule de impuritati de mici dimensiuni. In conditiile in care suprafata de rulare a arborelui este in mod normal neteda reziduurile din ulei au trasat pe aceasta caneluri profunde. Impuritatile din ulei exercita un efect de frecare. Acest lucru este vizibil pe suprafata portanta a acestui lagar radial care este complet uzata in mai multe locuri, mergand chiar pana la colmatarea canalelor de ulei. Din cauza efectului de frecare a uleiului lubrifiant poluat cele doua fete ale gulerului lagarului sunt uzate.

Contrapresiune prea ridicata a gazelor de esapament 

In majoritatea cazurilor un esapament infundat este cauza unei contrapresiuni prea ridicate a gazelor de esapament. O contrapresiune prea ridicata poate fi cauzata si de probleme ale catalizatorului sau de supapa EGR in cazul motoarele moderne. O uzura a segmentului si a canalului acestuia pe arborele turbina are drept consecinta o scurgere de ulei de partea turbinei. Uleiul turbinei este carbonizat astfel incat particule de carbon pot ajunge in carcasa lagarului.

Temperatura prea ridicata a gazelor de esapament

Cauzele cele mai frecvente ale unei temperaturi prea ridicate a gazelor de esapament in cazul motoarelor diesel sunt un intercooler defect sau infundat, o pompa de carburant reglata deficitar sau un filtru de aer infundat. 

Uzura materialelor

Uzura materialelor se produce din cauza unei solicitari prea indelungate sau majore a materialelor uzitate. Poate fi vorba despre uzura materialelor rotii compresor atunci cand o pala a rotii compresor este sparta, caz in care nu sunt vizile sau sunt vizibile putine urme de frecare si/sau de impact cu un obiect strain. Uzura materialelor poate fi si cauza unei viteze de rotatie prea mari si/sau a unei depasiri majore a vitezei maxime de rotatie, ceea ce poate determina explozia unei roti a compresorului in punctul cel mai sensibil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro