Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Cum functioneaza amortizoarele?

Sa incepem cu intrebarea evidenta: de ce masinile au nevoie de amortizoare? 

Deoarece masinile au arcuri si arcurile obisnuiesc sa tasneasca. Ideea din spatele unui amortizor este aceea de a atenua din elasticitatea arcului, astfel incat un arc comprimat sa revina incet in pozitia initiala si apoi sa se stabilizeze.

Cat timp „traieste” un amortizor? 

Raspunsul scurt? Expertii recomanda inlocuirea amortizoarelor la fiecare 80.000 km, dar o mare parte depinde de modul in care iti tratezi suspensiile vehiculului. Daca esti genul de persoana care calatoreste pe autostrada calm, sau esti mai degraba o persoana pasionata de drumuri de tara, si de neimblanzita salbaticie? Ei bine, inainte de a raspunde, zgomotele neobisnuite, suspensia sau balansarea excesiva pot indica momentul inlocuirii amortizoarelor.

Factorii care afecteaza longevitatea amortizoarelor.

Aminteste-ti, daca utilizezi amortizoare conventionale si pe gaz, aceste dispozitive asigura o manevrabilitate imbunatatita si o calatorie lina prin conversia energiei cinetice a miscarii suspensiei in timpul mersului, in energie termica, care se disipa prin lichidul hidraulic in amortizoare. Ca zidurile unui oras crenelat, exista o limita de energie pe care aceste socuri le pot absorbi inainte de a ceda. In timp ce energia cinetica conduce amortizoarele in jos, rezulta ca miscarea de suspensie are tot mai mult un efect negativ asupra sperantei de viata a amortizorului. In cazul in care drumul tau de dimineata consta intr-un carosabil liber de-a lungul unei campii de tara, atunci vehiculul probabil sustine un minim de miscare a suspensiei. Daca insa ai parte de curbe sau de trafic, vei avea parte de mult mai multa miscare (si energie cinetica) prin aceste amortizoare. Pietrisul, dealurile si alte conditii de drum se adauga la stresul amortizoarelor vehiculului tau si scad speranta de viata a amortizorului. Chiar si stilul de conducere, specificatiile rotilor si modificarile anvelopelor pot avea un impact negativ. In plus fata de miscarea de suspensie, conditiile meteorologice rutiere pot sa-si puna amprenta pe amortizoarele autovehiculului. Acestea sunt mecanisme externe, iar cursele regulate prin apa sarata, nisip, pietris sau drumuri accidentate pot cauza uzura sau rugina.

Intretinerea amortizoarelor

Amortizoarele iti pot spune foarte multe despre performantele lor, pur si simplu prin conducerea masinii. Revista Motor Trend propune de asemenea, conducerea vehiculului intr-un loc de parcare izolat, accelerarea la 20 de kilometri pe ora si franarea cu frana de mana. Daca partea din fata a vehiculului se balanseaza dupa ce se opreste, amortizoarele sunt probabil uzate si vor trebui inlocuite. Daca vezi urme de lovituri in tuburile de amortizoare, scurgeri de ulei, atunci sunt sanse sa cauti amortizoare noi. Ar trebui sa fi de asemenea, atent la suportii de suruburi slabiti, ceea ce poate duce la un zgomot puternic, in timp ce conduci. Amortizoarele tale au nevoie de o montare precisa pentru a functiona corect, astfel incat e posibil sa trebuiasca sa inlocuiesti suruburile slabite si suportii. Amortizoarele sunt doar o parte a sistemului global de suspensie a vehiculului, astfel incat vei dori sa supraveghezi componente cum ar fi articulatiile sferice si arcurile. Arcurile uzate nu impiedica doar confortul sofatului, ele pot afecta performanta generala si pot reduce eficienta de franare, capacitatea virajelor si eficacitatea sistemului de franare. Deci, atunci cand amortizoarele merg prost, cele vechi trebuie scoase, iar cele noi trebuie sa-si gasească locul in vehiculul tau.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro