Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Am redescoperit gustul untului de altadata

Oare exista cineva care sa nu-si aduca aminte de copilarie si sa nu zambeasca, sa nu se opreasca in loc sau sa nu se scufunde intr-o nostalgie placuta atunci cand simte un gust atat de familiar asa cum este gustul untului Kerrygold? Traim intr-o perioada a evolutiei omului in care mancarea este procesata si super-procesata. In care legumele si fructele nu mai au gustul de altadata. Puii de carne sunt ingrasati si crescuti in ritm alert. Alimentele sunt tratate cu diverse substante, emulgatori si conservanti. Apoi ne mai miram ca avem diverse probleme de sanatate si suntem afectati de diverse boli. Poate ca si noi eram mai putini pe planeta si productivitatea la hectar era mai slaba, dar cred ca inaintasii nostri mancau mai sanatos. Se hraneau cu alimente mult mai sanatoase si mai gustoase in comparatie cu ce avem noi posibilitatea sa o facem. Probabil ca si producatorii din industria alimentara, in goana lor dupa profit, intr-o economie de piata, au tendinte de a folosi diferite ghidusii la limita legii. Cu toate aceste realitati in care traim, totusi, exista un trend pozitiv care indeamna producatorii sa se reintoarca la produsele naturale si bio. Un lucru foarte bun intr-o societate de consum si intr-o economie de piata.

Unt pur

Nu stiu altii cum sunt dar eu cand gust un produs nou care-mi aminteste de copilarie prima traire pe care o am este de surpriza placuta. Efectiv, raman surprins si nu-mi pot explica cum de este posibil ca sa te rasfeti si sa savurezi un gust atat de bun pe care l-ai uitat cu desavarsire dar l-ai regasit intr-un produs pe care-l ai in fata ta. Il poti atinge, il poti consuma si te poti bucura de el. Apoi, ramai legat afectiv si gustativ de acel produs. Prima intentie este ca sa-ti faci provizii, cat de multe, nu care cumva sa se termine stocul si sa nu-l mai gasesti in comert. Dupa ce ti-ai facut un stoc considerabil poti sa dormi linistit. Apoi urmeaza etapa in care curiozitatea pune stapanire pe tine si incerci ca sa identifici cum de este posibil asa ceva? Cum de ai avut norocul ca sa cumperi acel produs? Ce anume te-a atras la ambalaj de l-ai bagat in cosul de cumparaturi? Cine si din ce ingrediente este facut acel produs? Cateva intrebari la care incerci sa le gasesti raspunsuri cat mai repede ca sa fii multumit. Fie ca te documentezi de pe ambalajul produsului fie cauti informatii pe internet despre produs, producator si ingrediente.

Grass fed

O asemenea surpriza placuta am avut in momentul in care am dat peste untul Kerrygold. Un unt produs din lapte de la vaci irlandeze ce sunt crescute liber si pasc iarba verde pana la 11 luni pe an. Eram fascinat si bucuros in acelasi timp ca am descoperit un unt atat de bun si savuros, cu un gust exact ca cel al untului de casa pe care-l mancam in fiecare dimineata in copilarie. Dupa ce mi-am facut proviziile necesare am trecut la etapa cercetarii si comparatiei. Imi aduc aminte cu nostalgie procesul prin care bunicii mei obtineau untul de casa. In fiecare dimineata mulgeau cele doua vaci si cand ma trezeam era deja laptele fiert si pus la racit. Inca nici nu era bine luat de pe foc si smantana se aduna deasupra. Pana seara si a doua zi, toata smantana era adunata cu o lingura si depozitata intr-o oala mai mare. Smantana care nu era consumata la mancare si statea mai mult de doua zile, in recipiente la racoare, lua drumul transformarii in unt. Procedeul era destul de simplu, trebuia sa mesteci smantana cu o lingura de lemn o perioada destul de indelungata, intr-un ritm moderat, pana cand se aduna untul si lasa zer. Procesul se termina in momentul in care nu mai lasa zer deloc. Untul era pus pe o farfurioara pentru consum iar surplusul era impachetat in celofan si depozitat in frigider. In mod curios, fara conservanti si tratamente, untul de casa al bunicii se pastra la rece in frigider luni intregi fara sa se altereze. 

Kerrygold

Nu stiu care este intreg procesul de productie al untul irlandez pur Kerrygold dar gustul este aproape identic cu gustul untului de casa de altadata. Probabil ca posibilitatea irlandezilor de a hrani vacile cu iarba o perioada lunga de timp, acel „grass fed” da laptelui o aroma speciala, o aroma pe care doar laptele de vaca hranita cu iarba il are, exact ca si vacile bunicilor mei. La fel ca si untul de casa, untul Kerrygold poate fi intins pe paine la 5 minute dupa ce a fost scos din frigider. Probabil continutul mai mare de grasime sau modul traditional de fabricare ii ofera acest atribut si face diferenta intre untul bun si restul ultra procesat care ramane tare o perioada mult mai lunga de timp.

Gust si savoare de unt

In concluzie, daca esti un fan unt de masa si untul de masa iti este nelipsit de la micul dejun, o data ce primesti provocarea Kerrygold o sa ai o surpriza placuta si cu siguranta nu-i poti rezista. Fie ca asociezi untul Kerrygold cu amintirile din copilarie fie cu diferite sortimente sau feluri de mancare in care untul este ingredientul princpal, care ofera gust si savoare, nu uita sa redescoperi gustul untului de masa de altadata.

2 comentarii:

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro