Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Tipuri de arcuri cilindrice

Deoarece producatorii de autoturisme aduc permanent inovatii vehiculelor, pe piata pot exista o serie de arcuri cu design diferit pentru acelasi model de masina. Pot fi chiar si două arcuri diferite pe aceeasi axa. Acest lucru este normal, iar Lesjöfors are un program care monitorizeaza astfel de evolutii, pentru a asigura o gama de produse care sa acopere o plaja mare de vehicule. Numarul mare de producatori de vehicule, numarul de modele si modificarile de peste ani au rezultat intr-un numar foarte mare de modele de arcuri. Urmatoarele tipuri sunt utilizate in mod normal pentru sistemele de suspensie.

Tipuri de arcuri cilindrice

Arcuri cilindrice:

Design-ul unui arc cilindric este format dintr-o bucla finala, bucla tranzitorie si arc elicoidal. Un arc cilindric poate fi proiectat pentru a oferi o viteza liniara, sau in egala masura pentru a oferi o viteza progresiva prin variatia inclinarii longitudinale.

Figura 1 prezinta un arc cilindric, cu viteza liniara. Linia grafica este dreapta, ceea ce indica faptul ca pentru fiecare unitate suplimentara de sarcina aplicata deformarea este constanta.

Figura 2 prezinta un arc cilindric cu viteza progresiva. Curbura liniei indica faptul ca pentru fiecare unitate suplimentara de sarcina aplicata, deformarea scade. Variatia poate fi facuta in arcurile de tranzitie si in arcurile elicoidale.

Unele modele de arcuri cilindrice au o inclinare longitudinala variata. In timp ce altele, pot fi impartite in doua sau mai multe sectiuni, cu diferite inclinatii. Arcurile cilindrice pot fi indoite in diferite forme in functie de directia axiala. Aceasta varianta poate fi de interes atunci cand proiectantul trebuie sa compenseze fortele laterale care influenteaza amortizorul. Un avantaj a arcurilor cilindrice este ca acestea pot fi manipulate automat in timpul procesului de productie. 

Arcurile de suspensie cu capete la baza se produc rar, din cauza costului ridicat al slefuirii. Un astfel de arc se poate observa in figura 3.

Pentru a salva din greutate, o filosofie de design a arcurilor este aceea de a deschide capetele finale ale arcului, sau de a reduce buclele de tranzitie. Deschiderea capetelor adauga deformare la proiectare si prin urmare, ajuta la a obtine mai multa energie per kg in ceea ce priveste materialul de fabricatie. Pentru a obtine acest efect, sunt necesare placi din materiale speciale. Tipurile de arcuri cilindrice pot avea bucle de tranzitie sau capete de diferite diametre, insa ele vor fi catalogate ca arcuri cilindrice atat timp cat partea supusa sarcinii este in conformitate cu aceste standarde.

Un alt design al arcului cilindric are un capat deschis cu un diametru redus, iar celalalt capat deschis, are un diametru extins, a se vedea figura 5. La capatul ingustat buclele arcului se vor alinia una in interiorul celeilate in timpul compresiei reducand astfel lungimea intregului arc. Acestui arc i se poate atribui o viteza lineara sau progresiva prin alternarea „aruncarii” arcului si a lungimii sale.

Desi nu mai sunt atat de utilizate astazi, se poate spune ca aceste arcuri au un design de inalta performanta. Avantajele acestui design consta in eficienta maxima a utilizarii otelului, potentialul de a realiza performantele cerute si posibilitatea de manipulare automata in productie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro