Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Hai sa fim mai buni !

Paradoxal, la 25 de ani de la revolutie, societatea romaneasca in loc sa devina mai buna, intr-o democratie autentica si in libertate deplina, observi cu amaraciune ca situatia este cu totul alta. Mai ales in ultimii 10 ani de regim Basescu, romanii au fost manipulati prin diverse canale media si incrancenati unii impotriva celorlalti. Este de neconceput ca sa vezi categorii sociale invrajbite, bugetari cu privati, pensionari cu angajati, pacienti cu medici, elevi cu profesori, bogati cu saraci si asa mai departe. Nu cred ca exista o categorie sociala care sa nu fie invrajbita impotriva altei categorii sociale. Nu poti intelege de ce romanii se pot dusmani intr-un asemenea hal, de parca nu toti ne tragem din acelasi neam, de parca nu vorbim aceiasi limba, de parca n-am avea aceiasi istorie. Probabil aceasta este soarta unui popor si nici in viitor situatia nu se va ameliora daca nu ne schimbam mentalitatea la nivel de individ.

Hai sa fim mai buni !
In aceste conditii suferinta este generalizata. Invrajbirea este prezenta in viata cotidiana. Rautatea si egoismul sunt ridicate la rang de arta. Individualismul si materialismul ne guverneaza actiunile personale si de grup iar nepasarea si indiferenta fata de cei de langa noi sunt prezente in rutina zilnica a fiecaruia. Este greu sa-ti imaginezi o societate mai buna, o lume mai buna intr-un viitor apropiat, daca ne lasam guvernati doar de bani si ne lasam manipulati de politicienii corupti a caror singur scop in viata este sa se mentina la putere si sa profite de toate oportunitatile pentru a se imbogati peste masura. In aceste circumstante orice gest frumos sau o fapta buna pe care o faci, trece fara sa fie observata, trece fara sa devina o pilda de urmat pentru cei din jur.

O fapta buna sau un gest frumos sunt concepte relative, la fel ca adevarul, depinde cum te afecteaza si cum ii afecteaza pe cei din jur. Este adevarat ca o fapta buna poate este considerata de unii “buna” dar de altii “nu” si asa mai departe. Totul depinde de cum percepem noi bunatatea. De exemplu taierile de salarii, impozitarea pensiilor si cresterea TVA-ului care a saracit si afectat majoritatea populatiei, a fost considerata o fapta buna de camarila, familia si apropiatii lui Basescu, care s-au imbogatit si au dus-o bine, dar cu siguranta o fapta extrem de grava si rea, de restul populatiei. Abuzurile statului si a guvernantilor impotriva cetatenilor sunt cu siguranta fapte extrem de grave care se intampla in viata noastra cotidiana si in fata carora omul simplu este neajutorat.

Cum putem schimba situatia si sa devenim mai buni? Nimic mai simplu, trebuie doar sa gandim ca suntem oameni sociali si viata noastra depinde de relatiile si interactiunea cu ceilalti semeni. Intotdeauna cand o categorie sociala este afectata, chiar daca nu facem parte din categoria respectiva, direct sau indirect o sa fim si noi afectati la randul nostru. Trebuie sa intelegem ca o societate invrajbita nu progreseaza. O societate invrajbita este sortita pieirii daca nu se trezeste si nu incearca sa devina mai buna si sa-si stranga relatiile, sa se uneasca pentru o viata mai buna a tuturor. Trebuie sa intelegem ca nu putem exista si vietui separat, invrajbiti in ura perpetua. Categoriile sociale nu pot exista separat, nu putem trai in afara societatii.

Ca sa schimbam situatia trebuie in primul rand sa ne schimbam fiecare dintre noi si sa aplicam in tot ceea ce facem proverbul “Ce tie nu-ti place altuia nu face”, un proverb de actualitate ce se poate aplica vesnic. Orice fapta sau gest, percepute de cei din jur ca fiind bune o sa miste incet perceptia colectiva prin exemplul pozitiv. O fapta buna sau un gest frumos poate sa fie de exemplu colectarea selectiva a deseurilor, participarea la o actiune caritabila, activitati cu caracter ecologist. Putem face mult bine celor apropiati chiar si cand nu ne cer expres ajutorul. Totul depinde de noi si de dorinta noastra de a face bine.

Trebuie sa sustinem si sa promovam faptele si gesturile bune, mai ales acum cand traim vremuri grele care ne marcheaza intr-un fel sau altul pe toti. Sustin si ma alatur campaniei initiata de Constantin si promovata prin intermediul Blogal Initiative de a face lucruri bune oricand, nu doar atunci cand sunt sarbatori religioase.

2 comentarii:

  1. Sunt intru totul de acord ca suntem manipulati de politicieni de aproape 25 de ani, dar nu sunt de acord ca numai o persoana este responsabila pentru acest lucru! Si nu sunt un fan al niciunui politician! Toti cei care au condus tara din '89 incoace sunt vinovati pentru situatia actuala, dar niciunul nu a fost tras la raspundere pentru acest lucru si nici nu va fi! Ei sunt bucurosi ca suntem un popor dezbinat, ca ne dam in cap unul altuia, pentru ca in acest fel ne conduc mai usor, pe principiul "dezbina si condu"!

    Iti multumesc mult pentru faptul ca ai raspuns la provocare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fiecare om trebuie sa raspunda pentru faptele sale, nu trebuie generalizat.

      Ștergere

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro