Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

"Sperante pe cartela" - Cum s-au ridicat patru medieseni impotriva lui Ceausescu

Comunismul a fost si este o perioada de trista amintire pentru majoritatea dintre noi. Oricat as incerca sa-mi scot din minte perioada comunista nu o pot face, ramane acolo in memorie si revine de fiecare data cand vad ca actuala clasa politica procedeaza in acelasi mod ca reprezentantii fostului regim comunist. Nu poti uita ultimii ani ai comunismului din Romania, o perioada neagra in care totul era rationalizat si pe cartela. Alimentarele erau cu rafturile si galantarele goale, intrai in magazin si nu aveai ce sa cumperi chiar daca aveai bani. Aprozarele erau goale, cativa cartofi ofiliti uitati intr-o ladita reprezentau toata oferta in perioada comunista. Nu poti uita cozile interminabile cand se primea ulei, zahar sau mezeluri, pana si la spanac sau salata erau cozi interminabile la aprozare. Era incredibil cum se bateau oamenii pentru un litru de ulei sau un kg de zahar, ce imbulzeala, cate strigate, coate, toti se impingeau sa ajunga la produsele alimentare. Daca in alimentare, aprozare si cofetarii batea vantul pe rafturi acelasi lucru il vedeai si in restul magazinelor. In cele de haine era plin de uniforme si articole care preaslaveau partidul si conducatorul iubit.

Era incredibil faptul ca nici cu masina nu puteai circula, ci numai rationalizat, in functie de numarul de inmatriculare, daca era cu sot sau fara sot, o alta gaselnita a regimului comunist. Desi se spunea ca in comunism nu a existat somaj, nu este adevarat, in fiecare zi era somaj tehnic prin intreruperea curentului electric, a gazului metan sau a apei potabile. Lucru care afecta atat productia cat si populatia ce era privata zilnic de sursele elementare pentru un trai decent. Era rationalizata pana si apa calda si emisiunile la televiziunea publica, totul era rationalizat. Oamenii erau tinuti captivi in propria lor tara prin teroare si opresiune. Toti aveau fetele triste, abatute, toti vorbeau in soapta cand isi exprimau nemultumirile si cu mare teama. Nu puteai merge in strainatate, nu puteai primi un pachet sau o scrisoare din strainatate, cred ca a fost cea mai neagra perioada din istoria contemporana a poporului roman. Culmea culmilor este faptul ca mai exista inca nostalgici dupa un regim totalitar care a persecutat un intreg popor aproape o jumatate de secol.

Sperante pe cartela
Crampeie din perioada de trista amintire a comunismului m-au rascolit, aduse la suprafata de subiectul noii carti “Sperante pe cartela”, iesita de sub tipar sub coordonarea lui Mircea Hodarnau. Cartea se numeste “Sperante pe cartela” si prezinta povestea a patru tineri din Medias care au avut curajul sa se ridice impotriva regimului condus de Nicolae Ceausescu. Curaj care i-a dus direct in atentia Securitatii, fiind anchetati sub acuzatia de propaganda si actiuni impotriva oranduirii socialiste, riscand o condamnare intre 5 si 15 ani. 

Dupa mai multi ani de la evenimente, Mircea Hodarnau a avut placerea sa ii cunoasca personal pe o parte din participantii la acest act de curaj. Cu Radu, Horatiu si Dan s-a intalnit in studiourile celor doua posturi de radio locale, Radio Medias 725 si Radio Ring, unde cei trei au realizat emisiuni de popularizare a muzicii rock si jazz, iar pe Laci l-a cunoscut prin intermediul propriului sau frate, care i-a fost coleg de munca si prieten. Astfel amintirile si relatarile protagonistilor au fost puse cap la cap si stranse intr-o carte care reflecta viata traita de populatia fara functii de partid sau in securitate in perioada de trista amintire a comunismului. 

Coperta volumului tiparit la Editura Samuel, a fost realizata de Ionut Anisca si fratele coordonatorului, Stefan, ce a dat o mana de ajutor la tehnoredactare. Urmeaza lansarea volumului „Sperante pe cartela” ce va avea loc la Casa Gazelor Naturale din Medias, in data de 17 mai 2014, la orele 12:00. La eveniment sunt asteptati toti cei care au trait sau vor sa afle cum erau zilele unui om normal in perioada de trista amintire a comunismului din Romania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro