Valoarea absoluta a coeficientului de aderenta depinde si de tipul pneului (profil si rigiditate), de presiunea din interiorul pneului si de incarcarea verticala a rotii.
Sunt prezentate rezultatele incercarilor efectuate in conditii de franare pentru pneuri radiale si diagonale, fiind pusa in evidenta influenta tipului constructiv al pneului asupra coeficientului de aderenta j si asupra coeficientului de frecare la alunecare ja. Se observa ca la pneurile radiale valorile coeficientilor de aderenta j sunt mai mari decat la pneurile diagonale, iar cele ale coeficientului de frecare la alunecare ja sunt mai mici. Acest lucru se explica prin faptul ca la pneurile radiale suprafata de contact dintre pneu si calea de rulare este mai mare si presiunea din aceasta zona este repartizata mai uniform.
O importanta deosebita pentru aderenta o are configuratia anvelopei. Astfel, pentru drumuri cu suprafata tare se recomanda anvelope care au crestaturi mici, iar pentru drumurile deformabile se recomanda cele cu crestaturi adanci. Rularea pneurilor cu crestaturi mari pe suprafete tari, este insotita de o aderenta mai scazuta, datorita slabirii periodice a contactului dintre pneu si calea de rulare.
Folosirea anvelopelor cu o coama profilata conduce la un spor de aproximativ 30% a coeficientului de aderenta fata de cel obtinut cu pneuri uzate. Acest lucru este valabil in special pe drumuri umede cand lamelele pneurilor produc zone de frecare uscata, favorabile aderentei, iar canalele dintre profiluri contribuie la evacuarea stratului de apa.
Rigiditatea pneului, fiind legata de deformatiile acestuia, influenteaza coeficientul de frecare prin histerezis, in sensul ca banda de rulare fabricata din material mai elastic are deformatii mai mari si ca urmare asigura un coeficient de aderenta mai bun.
Modificarea presiunii interioare a aerului din pneu duce la modificarea coeficientului de aderenta, in sensul ca in cazul unui pneu care ruleaza pe o suprafata dura si uscata micsorarea presiunii interioare duce la marirea suprafetei de contact si la scaderea presiunii normale pe cale, fiind insotita de o crestere mica a coeficientului de aderenta.
Pe o cale cu suprafata dura si umeda, cresterea presiunii aerului din interiorul pneului conduce la marirea coeficientului de aderenta datorita sporirii presiunii normale pe calea de rulare si a evacuarii peliculei de apa dintre banda de rulare si calea de rulare.
La rularea rotilor pe drumuri deformabile, pentru marirea coeficientului de aderenta, se recomanda micsorarea presiunii aerului din pneu, lucru care conduce la marirea suprafetei de contact si la imbunatatirea aderentei pneului cu drumul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !