Patul drumului este suprafata amenajata a terasamentelor pe care se asaza structura rutiera. Straturile structurii rutiere prezinta caracteristici fizico-mecanice si de portanta diferite, in functie de materialele din care sunt realizate, tehnologia de executie folosita si de rolul pe care il indeplinesc in alcatuirea ansamblului. Aceste proprietati ale straturilor rutiere trebuie sa sporeasca de la straturile inferioare spre cele superioare, cele ale imbracamintei fiind cele mai performante.
Referitor la modul de alcatuire si de executie a straturilor rutiere, se retin urmatoarele principii structurale:
- principiul structural al compactarii presupune ca materialul din care este alcatuit stratul rutier are o granulozitate care sa permita realizarea, printr-o compactare adecvata, a unei densitati maxime, obtinandu-se astfel o capacitate portanta cat mai ridicata.
- principiul structural al macadamului se refera la realizarea stratului rutier prin asternerea in reprize a unor sorturi monogranulare din piatra sparta, de dimensiuni din ce in ce mai mici, fiecare repriza de asternere fiind urmata de o compactare corespunzatoare, pana in momentul in care granulele sortului asternut nu mai patrund in stratul format, ci se sfarama sub rulourile compactorului.
- principiul structural al betonului se refera la realizarea stratului rutier din agregate naturale legate intre ele cu un liant care prin intarire permite obtinerea unui material cu rezistente mecanice mari.
- principiul structural al pavajelor se refera la realizarea stratului rutier din materiale pietroase fasonate, de diverse forme si dimensiuni, asezate pe un strat suport corespunzator, astfel incat acestea sa formeze un ansamblu uniform si stabil.
Grosimile straturilor rutiere se determina prin calcule care au la baza metode de dimensionare specifice fiecarei categorii de structura rutiera.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !