Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Importanta nutritiei pentru a avea o inima sanatoasa

Cea mai mare perioada din viata mea nu am avut treaba cu nutritia si nu m-am preocupat de sanatate, pana intr-o noapte cand s-a intamplat dezastrul. Intotdeauna am iubit carnea si dulciurile, mai ales carnea de porc si mezelurile de porc, eram in stare sa mananc carne cu carne la fiecare masa. Nu lipsea din meniu niciodata ceafa de porc, ciolanul de porc, cotletul, chiftelutele in cantitati industriale, mititei de la 10 in sus, carnati de porc si bineinteles eterna slanina afumata. Daca aveam mustar, o paine si carne la discretie, puteam spune ca eram cel mai fericit om si aveam cea mai bogata masa din lume. Sincer chiar faceam glume pe seama partenerelor care mancau subtire, gen supe, salate de cruditati si fructe, chiar ma miram cum pot sa reziste cu asa meniu zi de zi, niciodata nu-mi puteam inchipui o masa fara carne. Salivez doar cand imi aduc aminte ca in urma cu cativa ani, am fost detasat de la servici in Ramnicu Valcea si stateam la hotel iar la restaurant aveau in meniu un platou de 850 grame de carnuri facute la gratar, denumit sugestiv “Chinul valceanului”, chin pentru valceni nu si pentru mine care devoram cate 3 platouri pe zi, stropite cu putin alcool, chiar se minunau bucataresele cum pot sa comand acelasi meniu tot timpul.

Intotdeauna garnitura langa carnuri facute la gratar iubeam cartofii prajiti cu mujdei de usturoi, mai ales vara mergea foarte bine dupa masa copioasa cate-o bere rece. Foarte rar consumam lactate, verdeturi, zarzavaturi, legume si fructe, nu aveam deloc un meniu divers, chiar eram degustat de paste, orez si legume-fructe, le detestam efectiv, din cauza asta nici nu mancam ciorbe sau supe, sau alte feluri de mancare care sa nu contina carne. Acest huzur a tinut pana cand intr-o noapte m-a lovit ghinionul, in miezul noptii m-am trezit cu o durere insuportabila la degetul mare de la piciorul stang, care era umflat nevoie mare si foarte sensibil la atingere. Socat nu puteam intelege ce am facut, am rememorat ziua precedenta dar nu-mi aduceam aminte sa calc stramb, sau sa ma lovesc la picior, iar asa din senin sa se umfle si mai ales sa fie asa de dureros, era de-a dreptul incredibil ce am patit. Nu-mi puteam explica situatia, eram speriat efectiv de ce mi se intampla, am pus compresa cu apa rece, am luat algocalmin, dar toate nu aveau niciun efect si durerea ma tinea treaz, in plus nici macar nu puteam calca, eram efectiv semi-invalid tintuit la pat. Acum problema cea mare era cum sa explic la servici ce-am patit si de ce nu ma pot duce, apoi cum sa ajung la medicul de familie la o consultatie, trebuia sa astept dimineata, transpiram de durere si nu imi gaseam locul, nu puteam gasi o pozitie buna in care durerea sa se amelioreze.

Urmaream cu infrigurare minutele sa se faca mai repede ora 8 ca sa merg la medicul de familie, chinuit de durere reusesc sa ma imbrac si sarind intr-un picior am ajuns cu chiu si cu vai la cabinet. Cand ma vede desfigurat de durere si efort, ma intreaba ce-am patit, explicandu-i tarasenia se uita la piciorul umflat si-mi da verdictul “Atac de guta”. Ma trimite sa fac analizele si-mi da un tratament pentru guta si concediu 7 zile, intrigat intreb de ce tocmai 7 zile, nu-i prea mult, si-mi raspunde ca o sa-mi treaca durerea cu tratament doar in cateva zile si n-o sa pot umbla zilele astea pana nu se dezumfla piciorul. Merg dau sange la analize, iau tratamentul initial si ajung acasa demoralizat si chircit de durere, abia mai aveam energie, in plus mi-a indicat medicul sa nu mananc carne deloc si sa trec pe regim alimentar. Ma rodea foamea rau de tot, ma duc la frigider si observ ca nu aveam absolut nimic care putea sa fie consumat ca regim alimentar. Am stat putin sa ma automotivez apoi am mers la magazinul de jos, sa iau ceva subtire de mancare si ceva ceaiuri pentru hidratare. Terminat fizic si psihic am reusit sa manc ceva din noul regim alimentar, efectiv credeam ca mor, parca nu aveau niciun gust lactatele fara grasime si mai ales ca am luat cateva fructe, pe urma ceaiul era necomestibil, chiar si indulcit nu aluneca deloc. Trece cumva ziua, chinuit si infometat merg a doua zi sa scot analizele si apoi la medicul de familie. Cand le vede face ochii mari si incepe sa-mi dea vesti foarte proaste, colesterol marit peste masura, glicemie marita peste masura, in plus mai aveam si tensiune arteriala, ma uitam si ascultam ca omul dus la spanzuratoare, parca cerul s-a prabusit peste mine cand mi-a zis ca regimul alimentar trebuie tinut toata viata si trebuie sa am o nutritie cat mai echilibrata altfel nu ma vede bine. Apoi aflu ca de nu ma potolesc si nu-mi echilibrez nutritia o sa am probleme foarte grave cu inima si pot sa ma curat, daca voi continua in ritmul asta. Mi-a dat inca ceva tratament si o lista cu alimentele pentru regimul alimentar.

Cel mai greu cu noua nutritie a fost in primele doua saptamani, apoi incet am inceput sa ma obisnuiesc, de nevoie am descoperit noi gusturi si noi feluri de mancare de a caror existenta nici nu stiam. Desi la inceput aveam falsa impresie ca mananc degeaba si simteam ca nu am energie, dupa o vreme am inceput sa ma simt din ce in ce mai bine, in plus am scazut cateva kilograme in greutate si am castigat prin miscare conditie fizica. La cateva luni am facut din nou analizele de sange, spre surprinderea si bucuria mea au iesit bine, colesterolul a scazut in limite normale, glicemia la fel si tensiunea arteriala a revenit la normal cum o stiam de pe vremea cand am fost la recrutare pentru armata. Acum sunt atent la nutritie si mai ales nu mai fac excese, mananc regulat, cat mai divers, alimente cat mai sanatoase. Legumele si fructele nu mai lipsesc de la nicio masa, iar cantitatea de carne am redus-o extrem de mult, dar am si diversificat sortimentul de carne, am inclus in meniu si carnea de peste, de pui sau de vita, iar carne de porc mananc tot mai rar si cat mai slaba. Apoi am in meniu alimente bogate in amidon iar produsele de panificatie, incerc cand e posibil sa aleg cele din faina integrala, am renuntat la alimentele bogate in grasime si consum cu moderatie alcool. Rezultatele unei nutritii echilibrate sunt remarcabile, mai ales privitor la ameliorarea sanatatii si a conditiei fizice.

Ai grija de inima ta!
Peste tot in lume in luna septembrie se sarbatoreste Luna Inimii, astfel recomand tuturor sa mearga sa faca un control al colesterolului, care este disponibil gratuit toata luna septembrie in clinicile Medsana. Nu trebuie sa uitam ca verificarea nivelului de colesterol in sange este primul pas in a afla daca inima noastra este sanatoasa sau nu. 

Expertii in domeniu si cercetatorii recomanda sa avem o viata echilibrata si sa renuntam la excese pentru o sanatate buna si o conditie fizica excelenta. Alatura-te campaniei Becel “Iubeste-ti inima” si echilibreaza-ti viata renuntand la excese pentru a avea o inima buna si o sanatate excelenta, trebuie doar sa te motivezi si sa gasesti solutia optima care se potriveste perfect cu programul tau zilnic.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro