Mecanismele traumatice posibile in cazul ocupantilor unui autovehicul, desi sub aspect lezional complexe si de intensitate diferita, sunt mai putin variate decat la cele observate la pietoni.
Ca un aspect particular mentionam posibilitatea caderii sau a proiectarii dintr-un autovehicul deschis (de obicei autocamion) a unui pasager in timpul accelerarii sau decelerarii bruste sau in mod accidental datorita nerespectarii unor reguli de protectie, a starii de ebrietate sau altor cauze. Leziunile produse in aceste conditii pot fi situate pe un singur plan sau, in cazul tamponarilor urmate de proiectare, asociate cu leziuni de rostogolire multipolare si de intensitati variate. Caderea sau proiectarea simpla se poate observa si la motociclisti, biciclisti, carutasi. Leziunile au aspecte variate in functie de viteza vehiculului, starea carosabilului, asocierea cu alte mecanisme sau loviri de obiecte variate.
Leziunile prezentate de ocupantii autovehiculelor au unele particularitati, in esenta putand fi incadrabile in mecanismul de proiectare cu lovire de corpuri dure din interiorul vehiculului. Prin decelerarea brusca produsa in momentul impactului se pot produce fracturi sau luxatii ale coloanei vertebrale (indeosebi cervicale), prin modificari de curbura, de obicei cu hiperextensie urmata de hiperflexie. Prin pozitia ocupata in autovehicul pot sa se observe unele leziuni caracteristice, cum sunt cele craniofaciale (la ocupantii locurilor din fata), uneori cu producerea de plagi taiate consecutiv spargerii parbrizului, leziuni toracice (fracturi de stern, coaste) prin proiectarea de volan a conducatorului autovehiculului sau fracturi ale oaselor membrelor inferioare (col femural, genunchi, tibie). In functie de modul de producere al accidentului cu impact frontal, lateral, posterior, rasturnarea sau rostogolirea autovehiculului, uneori cu proiectarea victimei in afara, leziunile produse pot fi variate, multipolare. In cazurile in care este necesara stabilirea pozitiei in vehicul a uneia sau a mai multor victime, este indispensabila cunoasterea conditiilor producerii accidentului si a expertizei tehnice, in vederea coroborarii acestor date cu leziunile traumatice constatate, in raport cu aceste elemente si in prezenta constatarii unor leziuni explicabile in contextul general al accidentului si in mod deosebit prin compararea nivelului si intensitatii unor leziuni cu deformarile autovehiculului angajat in accident se poate ajunge la o concluzie de probabilitate sau chiar de certitudine in privinta locului ocupat de victima in vehicul. Aceste precizari sunt cerute de organele de ancheta in cazul in care exista discordante intre declaratiile unor martori sau ale supravietuitorilor unor accidente rutiere, de obicei cu moartea uneia sau mai multor persoane.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !