Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Ciclul de functionare al motorului cu aprindere prin compresiune (DIESEL) in patru timpi

La motoarele Diesel, procesele de functionare se deosebesc de cele ale motorului cu carburator prin modul de formare a amestecului proaspat si prin procesul de aprindere. La motorul Diesel in timpul admisiei, in cilindru este admis aer curat, care se comprima in cursa de compresiune, apoi in cilindru se injecteaza o cantitate de combustibil bine determinata, care se autoaprinde datorita presiunii si temperaturii ridicate a aerului la sfarsitul cursei de compresiune.

Ridicarea presiunii si a temperaturii aerului admis in cilindru, la sfarsitul cursei de compresiune, se realizeaza la motorul Diesel prin rapoarte de compresiune mari, variind in limitele 16-24. Cand pistonul ajunge in apropierea PMS, in cilindru se injecteaza combustibil cu o presiune mare (150-500 daN/cm2, chiar mai mult). Combustibilul este injectat cu o pompa de injectie prin injector.

Presiunea la care se injecteaza combustibilul in cilindrii motorului este mult mai mare decat presiunea la sfarsitul compresiei, lucru necesar pentru o pulverizare cat mai buna si pentru distribuirea uniforma a picaturilor de combustibil in camera de ardere, care venind in contact cu aerul comprimat, aflat la presiune si temperatura ridicata, se autoaprinde si arde.

Desfasurarea procesului de ardere la motorul Diesel este mult mai complicata decat la motoarele cu carburator. La motorul Diesel, arderea nu incepe imediat dupa injectia combustibilului, ci cu o oarecare intarziere, numita intarziere la aprindere. Datorita acestei intarzieri la aprindere, in cilindru se acumuleaza o anumita cantitate de combustibil, iar in momentul cand incepe arderea are loc o crestere brusca a presiunii. Viteza de crestere a presiunii este influentata mult de perioada intarzierii la aprindere.

Procesul de ardere la motoarele Diesel este influentat de raportul de compresie, sarcina si turatia motorului, avansul la injectie, caracteristicile injectiei, arhitectura camerei de ardere, natura combustibilului, etc.

Cu cresterea raportului de compresie, creste atat procesul de compresie cat si temperatura la sfarsitul compresiei si are ca urmare o scadere accentuata a duratei de intarziere la autoaprindere. In acest fel se explica faptul ca la motoarele Diesel raportul de compresie are valori mult mai mari decat la motorul cu carburator.

Cresterea turatiei motorului duce la cresterea vitezei de ardere a combustibilului, datorita accentuarii miscarilor turbionare in camera de ardere si pulverizarii mai fine a combustibilului, dar aceasta crestere a vitezei de ardere nu are loc in aceeasi proportie cu scurtarea timpului care rezulta in urma cresterii turatiei. Din aceasta cauza, este necesar ca la turatii mari, paralel cu cresterea turatiei sa se mareasca si unghiul de avans la injectiei, dar in acest caz arderea trece si pe curba destinderii. De aceea, la motoarele Diesel turatia maxima este limitata si nu poate depasi anumite valori, mult mai mici decat acelea ale motoarelor cu carburator.

Modul de introducere a combustibilului in cilindri are influenta mare asupra aprinderii si arderii sale. La inceputul injectiei este avantajos sa se injecteze cantitati mai mici de combustibil pentru ca in durata intarzierii la aprindere sa nu se aglomereze o cantitate prea mare de combustibil deoarece, in acest caz, arderea se extinde prea mult in destinderea gazelor. Finetea pulverizarii are o influenta mare asupra procesului de ardere. Pentru a realiza o pulverizare cat mai fina a combustibilului se utilizeaza presiuni mari de injectie (150-500 daN/cm2).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro