Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Oare putem trai intr-o casa fara ferestre?

Putem oare sa facem un exercitiu de imaginatie sau efectiv un experiment si sa incercam sa traim cateva zile intr-o casa oarba? Adica o casa cu geamurile astupate sau efectiv fara geamuri, oare ce sentimente ne marcheaza intr-o astfel de situatie? Cred ca un asemenea experiment ne-ar pune pe ganduri pe multi dintre noi. Cu toate acestea nu stiu cati dintre noi si-ar schimba rutina zilnica si confortul oferit de ferestre si lumina pentru a experimenta viata intr-o casa oarba.

Prima data cand am facut cunostinta cu ideea de casa oarba, fara ferestre a fost in clasele mici din generala dupa ce am invatat sa citesc, am lecturat celebra poveste scrisa de Ion Creanga, “Prostia omeneasca”. Cand eroul din poveste pleaca in lume intr-o calatorie initiatica, in periegheza lui, descopera la un moment dat un om care avea un bordei fara ferestre. Eroul nostru a ramas uimit de situatie observand fascinat cum omul cu bordeiul iesea cu oborocul din casa, pe care il indrepta spre soare si fugea apoi cu el inauntru, repetand schema de mai multe ori. Imaginea este nemaipomenita pentru eroul nostru de poveste facandu-l sa intervina si sa-l intrebe pe om de ce face toata activitatea respectiva, iar raspunsul omului, ca incearca sa bage soarele in casa cu oborocul si nu reuseste, il uimeste pe eroul nostru. Eroul nostru ii ofera omului solutia unei ferestre facuta in bordei, prin care soarele sa poata patrunde in bordei. Desi pare de neimaginat astazi lipsa ferestrelor dintr-o locuinta, totusi povestea lui Creanga pleaca de la un adevar al vremurilor respective, vremuri in care locuitorii catunelor isi construiau locuinte cu ferestre mici, iar incaperile erau foarte slab iluminate, si erau asemanatoare unei case oarbe. Morala pevestii lui Creanga are logica “cu cat ferestrele locuintei sunt mai mari, cu atat soarele patrunde in locuinta mai bine oferind caldura si lumina”.

Ferestrele extraordinare
Astfel nu este de mirare ca Gealan vine cu o provocare care implica bloggerii, si anume sa locuiesti intr-o casa oarba cu ferestrele acoperite sau fara ferestre timp de 7 zile. Dintre bloggeri a raspuns provocarii Cristina Bazavan, asadar sunt curios si o urmaresc ca sa vad cum face fata unei asemenea incercari in zilele noastre. Sincer nu-mi pot imagina exact cam ce implica traiul intr-o casa oarba in zilele noastre, cand avem atatea oportunitati tehnologice care ne fac viata mult mai usoara si mai confortabila. Desigur daca ne raportam la electricitate si la lumina artificiala, sa traiesti intr-o casa oarba beneficiind totusi de lumina artificiala nu cred ca ar pune probleme si dificultati nimanui.

Dar daca eliminam electricitatea si lumina artificiala, atunci intr-adevar putem discuta din perspectiva omului modern, de dificultati majore si de nevoia de adaptare la o viata rustica. Imi imaginez daca eu m-as afla intr-o postura in care sa fiu privat de electricitate si nevoit sa locuiesc intr-o casa oarba, ar trebui sa ma adaptez la ritmul si ciclul vietii guvernat de alternanta zi-noapte. As utiliza lumina zilei la maxim pentru diferite activitati iar noaptea as folosi-o strict pentru odihna si recuperare. As incerca sa ma acomodez cu trezitul in zori de zi ca sa am timp si lumina pentru toate activitatile de peste zi si m-as baga la somn odata cu venirea serii, bineinteles acest lucru mi-ar provoca o dereglare a rutinei zilnice si un decalaj de cateva ore. Cu siguranta as avea mai multe ore pentru odihna si recuperare, n-as mai putea sta pana tarziu in noapte ca sa fac diferite activitati si as deveni categoric mult mai matinal.

Efectul ferestrelor 
Apoi cred ca o posibila problema mi-ar ridica intr-o casa oarba timpul, astfel ar trebui sa ma concentrez pe ceasuri si masuratul timpului, dar si sa ma asigur ca instrumentele de masurat timpul din casa oarba functioneaza bine, un aspect important in situatia in care esti intr-o casa oarba si nu poti estima in functie de intensitatea luminii ora aproximativa. In plus din lipsa ferestrelor si a luminii, spatiul locuintei nu-l pot utiliza doar foarte putin timp pe perioada unei zile, ca sa nu mai vorbim de activitatile pe care le-as putea face in interior dar din lipsa de lumina, trebuie sa le execut in exterior sau mai rau sa nu le pot executa deloc, mai ales in conditii meteo nefavorabile. Cel mai rau este intr-o casa oarba imposibilitatea de a utiliza tot spatiul locuibil, fiind nevoit sa utilizezi cu precadere spatiul din imediata apropiere a usii prin care poate patrunde lumina naturala. Apoi cred ca organizarea activitatilor si prioritizarea lor conditionate de lumina este extrem de importanta pentru ca viata sa decurga cat mai normal posibil. In general cred ca ar trebui sa-mi schimb radical viata si rutina zilnica, care ar avea cu siguranta efecte negative in principal asupra moralului, asupra psihicului, apoi a increderii si sigurantei ca voi reusi sa duc la capat provocarea, dar cred ca dupa cateva zile de acomodare si readaptare totul este posibil, si ca argument aduc secolele in care stramosii nostri au trait fara electricitate si fara lumina artificiala.

Ferestrele aduc lumina in caminul nostru
Situatia se schimba radical in cazul in care locuinta este prevazuta cu ferestre. In cazul acesta fericit de la inceput poti utiliza tot spatiul locuintei, apoi poti beneficia de lumina naturala tot timpul zilei, de la rasarit pana la asfintit, poti in functie de intensitatea luminii sa estimezi timpul si poti utiliza locuinta indiferent de conditiile meteo, chiar daca luminozitate este mai mica, totusi poti sa-ti desfasori activitatea in conditii bune. Dar efectul pozitiv al ferestrelor, la o casa, il simti asupra moralului si a psihicului care au mult mai putin de suferit, in plus iti creste increderea in reusita si optimismul. Cu totii simtim un optimism debordant cand ne trezim dimineata iar prin ferestre patrund in locuinta noastra razele si lumina soarelui.

Imi place provocarea Gealan adresata bloggerilor si sustin initiativa Cristinei Bazavan de a raspunde provocarii, careia ii doresc sa o duca pana la capat in stilul ei caracteristic. Recomand ferestrele Gealan ca o solutie perfecta pentru locuinta fiecaruia, oferindu-ne tot confortul necesar pentru o viata normala, dar sa nu uitam ca ferestrele Gealan ne aduc in casa, zi de zi, razele si lumina soarelui.


3 comentarii:

  1. Nici nu ma gandesc, nu cred ca e cineva in stare sa stea intr-o casa fara ferestre. Pur si simplu nu rezisti deoarece trebuie sa aerisesti cat mai des locuinta, soarele este o buna sursa de lumina.. si asa mai departe.

    RăspundețiȘtergere
  2. Este o incercare interesanta totusi cred ca te poti adapta pentru o scurta perioada...

    RăspundețiȘtergere
  3. Dar gealan a echipat casa aceasta fara fereste cu becuri ce acopera intregul spectru a luminii solare, adica pe langa lunina emanata de bec, si razele UV is imfrasosu? E ca si cum ai sta sub un soare mai mic. De asemenea exista sisteme de ventilație. In concluzie nu ai neapărat nevoie de fereste in casa in schimb gealan are nevoie de clienti

    RăspundețiȘtergere

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro