Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Conditia vinovatiei carausului

Raspunderea contractuala a oricarui debitor, inclusiv deci a transportatorului, poate fi angajata daca, pe langa cerinta obiectiva de a fi savarsit o fapta pagubitoare ilicita, in sensul examinat inainte, se constata totodata ca a actionat cu vinovatie (lato sensu). Este conditia subiectiva a raspunderii. Vinovatia, a carei semnificatie trebuie precizata, comporta grade diferite de gravitate, apreciate in functie de un anumit barem.

In cadrul raspunderii civile, notiunea de vinovatie este difinita in mod uzual cu atitudinea psihica a debitorului fata de fapta pagubitoare savarsita si de urmarile ei.

Factorul psihic mentionat, care imbina componente atat intelectuale, cat si volitive, implica posibilitatea pentru persoana debitorului de a prevedea consecintele faptelor sale si de a alege, in functie de atare anticipari mentale, un mod de actiune intre mai multe comportari virtual realizabile. Din acest punct de vedere, raspunderea civila reprezinta „sanctiunea greselii savarsite in alegerea conduitei”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro