Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Gradientul de temperatura

Cel de-al doilea factor principal de care trebuie sa se tina seama in proiectarea si constructia transcontainerelor izoterme, gradientul de temperatura a incarcaturii, este definit ca fiind diferenta de temperatura dintre produsul cel mai cald si produsul cel mai rece din acelasi transcontainer. Acesta trebuie sa fie mentinut la un minim determinat.

Cele mai bune gradiente obtinute in practica curenta sunt cele ale camerelor frigorifice de depozitare si apoi cele din calele navelor frigorifice. Cele mai nefavorabile gradiente se remarca in cazul unor mijloace de transport izoterme, la care gradientul atinge valori de la 5 la 10°C.

De remarcat ca gradientul de temperatura este o functie practic liniara cu temperatura ambianta. O incarcatura de fructe poate avea un gradient de 5°C la o temperatura ambianta de +20°C si un gradient de 10°C la o temperatura de +40°C.

Cauza diferentei de temperaturi in incarcatura este urmarea repartizarii necorespunzatoare a frigului furnizat. Din cauza faptului ca frigul este difuzat prin circulatia unui gaz, de cele mai multe ori aerul, solutia problemei se rezuma la o distributie adecvata a lui, modul de rezolvare a acestei probleme fiind determinant.

Chiar si nivelul de temperatura discutat anterior este strans legat de gradient. Presupunand, de exemplu, ca se transporta fructe la o temperatura de 0°C si ca gradientul este de 5°C, o parte din incarcatura se va deteriora ca urmare a mentinerii sale la +5°C. Incercarea de a cobori temperatura ansamblului incarcaturii poate avea inconvenientul de a congela marfa, deci de a o face improprie comercializarii. Daca dimpotriva, gradientul realizat este 1°C, fructele pot fi transportate intre limitele 0°C si +1°C, situatia fiind buna.

Fiecare produs perisabil solicita o anumita umiditate interioara a mediului, care se obtine printr-un adaos adecvat si permanent de aer proaspat sau prin substante higroscopice asezate in interiorul incaperii marfurilor.

In cazul fructelor si legumelor, pentru reducerea efectului „respiratiei” acestora se practica transportul produselor perisabile in atmosfera controlata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro