Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Nivelul de temperatura ale transcontainerelor speciale izoterme

Temperaturile care trebuiesc respectate depind, de felul produsului care se transporta. Dar nu toate transcontainerele izoterme pot respecta diversitatea nivelurilor de temperatura solicitate de practica transportului de perisabile, astfel incat o clasificare a acestor mijloace a fost adoptata prin recomandarea Transportul de produse perisabile, care defineste totodata utilajele izoterme, refrigerente, frigorifice si calorifice.

Utilaj izoterm este acela a carui incapere pentru marfuri este construita cu pereti izolanti, inclusiv usile, planseul si acoperisul, pentru limitarea schimburilor de caldura intre interiorul si exteriorul carcasei containerului, pana la un coeficient global de transmisie a caldurii K care sa permita incadrarea utilajului intr-una din urmatoarele categorii:
- IN - utilaj izoterm normal, caracterizat printr-un coeficient global de transmisie a caldurii K cuprins intre 0.50 si 0.35 kcal/m2×h °C.
- IR - utilaj izoterm superior, caracterizat printr-un coeficient global de transmisie a caldurii K egal sau inferior cu 0.35 kcal/m2×h °C.

Utilaj refrigerent este acel utilaj izoterm care cu ajutorul unei surse de racire (gheata hidrica cu sau fara adaos de sare, placi eutectice, gheata carbonica cu sau fara reglaj de sublimare, gaze lichefiate cu sau fara reglaj de evaporare etc.), alta decat un echipament mecanic sau cu absorbtie, produce scaderea temperaturii in interiorul incaperii goale a marfurilor si o mentine apoi constant pentru o temperatura din exteriorul containerului de +30°C:
- la +7°C pentru clasa A.
- la –10°C pentru clasa B.
- la –20°C pentru clasa C.

Utilajul va fi prevazut cu unul sau mai multe compartimente, recipiente sau rezervoare pentru agentul frigorific. Aceste echipamente trebuie sa aiba:
- posibilitatea de a fi incarcate sau descarcate din exterior.
- capacitate astfel incat sursa de frig sa poata scadea temperatura la nivelul prevazut pentru clasa considerata si apoi sa mentina acest nivel timp de douasprezece ore cel putin, fara a fi necesara realimentarea cu agent frigorific sau cu energie. Coeficientul global de transmisie a caldurii K al utilajelor din clasele B si C este obligatoriu sa fie mai mic sau cel mult egal cu 0.4 W/m2 °C (0.35 kcal/m2×h °C).

Utilaj frigorific este acel utilaj izoterm prevazut cu un dispozitiv de producere a frigului, individual sau colectiv (grup mecanic cu compresie, masina de absorbtie etc.), care permite la o temperatura medie exterioara de +30°C scaderea temperaturii din interiorul incaperii marfurilor si apoi mentinerea ei permanenta, in modul urmator, pentru fiecare dintre cele doua categorii: 
Pentru categoria 1, la o valoare practic voita constanta t1, conform normelor definite mai jos in trei clase: 
1. clasa A - utilaj frigorific prevazut cu un dispozitiv de producere a frigului, astfel incat t1 sa poata fi ales intre +12 si 0°C inclusiv.
2. clasa B - acelasi utilaj, insa t1 sa poata fi ales intre + 12 si –10°C inclusiv.
3. clasa C - acelasi utilaj, insa t1 sa poata fi ales intre +12 si –20°C inclusiv. 
Pentru categoria 2, la o valoare fixa, practic constanta t1, conform normelor definite mai jos pentru trei clase: 
1. clasa D - utilaj frigorific prevazut cu un dispozitiv de producere a frigului, astfel incat t1 sa fie egal sau inferior temperaturii de +2°C.
2. clasa E - acelasi utilaj, insa t1 sa poata fi ales egal sau inferior temperaturii de –10°C.
3. clasa F - acelasi utilaj, insa t1 sa poata fi ales egal sau inferior temperaturii de –20°C.

Coeficientul K al utilajelor din clasele B, C, E si F este obligatoriu sa fie egal sau inferior lui 0,4 W/m2 °C (0,35 kcal/m2×h °C).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro