Pentru a asigura buna functionare a autovehiculelor in parcurs si pentru a evita defectiunile si accidentele, autovehiculele trebuie sa indeplineasca conditiile tehnice prevazute de Regulamentul pentru aplicarea Dec. 328/1966 (cu modificarile ulterioare) privind circulatia pe drumurile publice si in special urmatoarele prevederi:
- dispozitivul de pornire automata sa fie in stare de functionare.
- volanul sa nu aiba joc mai mare de 15 grade.
- elementele suspensiei (arcuri, lamelare si spirale, perne de aer, amortizoare telescopice etc.), sa nu prezinte defectiuni.
- rulmentii rotilor sa nu aiba jocuri care depasesc limitele stabilite in prescriptiile tehnice de functionare ale acestora.
- sistemul de alimentare al autovehiculelor sa nu aiba scurgeri de combustibil sau fisuri, fiind interzise orice fel de improvizatii.
- carburatorul/pompa de injectie/injectoarele sa fie bine fixate si reglate pentru a se evita orice scurgere de combustibil.
- instalatia electrica a autovehiculului sa fie in perfecta stare, sunt interzise legaturile improvizate, cablurile neizolate, sigurantele necalibrate, lipsa capacelor de protectie etc., care pot provoca scurtcircuite.
- bateria de acumulatoare sa fie in buna stare, bine fixata.
- compresorul de aer sa fie in buna stare de functionare, astfel incat sa asigure presiunea si debitul corespunzator de aer.
- jantele si sigurantele (cercurile) nu trebuie sa prezinte deformatii ca urmare a uzurii si a loviturilor, vor fi bine fixate si vor avea toate prezoanele.
- la autobuze caroseria va fi perfect etansa, iar pentru spargerea geamurilor, in caz de nevoie, acestea vor fi dotate cu ciocane speciale, amplasate la locuri accesibile.
Pentru asigurarea starii tehnice corespunzatoare a parcului de autovehicule, conducatorii unitatilor si ai formatiilor de transport auto, precum si organele tehnice ale acestora (ingineri, tehnicieni, sefi de autocoloane, revizori tehnici, maistri etc.) vor lua urmatoarele masuri:
- vor asigura conditii corespunzatoare de lucru pentru personalul unitatii.
- vor supraveghea operatiile de intretinere a autovehiculelor si a remorcilor urmarind executarea lor in conditii bune.
- vor asigura luarea masurilor de prevenire si de combatere a incendiilor la autovehicule, la statiile de alimentare, la depozite si magazii, precum si controlul respectarii normelor P.S.I. in vigoare.
- vor verifica prin sondaj starea tehnica la plecarea si la inapoierea din cursa cat si pe traseu a autovehiculelor, precum si a remorcilor si semiremorcilor.
- vor organiza actiune de depanare a autovehiculelor defecte pe trasee.
Soferii au obligatia ca pentru asigurarea conditiilor tehnice ale autovehiculelor, sa verifice inainte de plecarea in cursa urmatoarele:
- instalatia de alimentare cu carburanti, instalatia electrica, instalatia de evacuare a gazelor arse (esapate), instalatia de incalzire, sistemul de directie, semnalizare, rulare si franare, sa fie in stare corespunzatoare si fara improvizatii.
- sa nu aiba atasate rezervoare suplimentare de combustibil in afara celor montate de catre uzina constructoare.
- usile sa fie in buna stare de functionare si sa nu fie blocate.
- sa confirme prin semnatura pe foaia de parcurs ca autovehiculul corespunde din punct de vedere tehnic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !