Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Tratamente bituminoase la rece

Tratamentele bituminoase la rece se executa cu emulsii bituminoase cationice, ruperea rapida, cu un continut minim de 60% bitum D 180/200.

Dozajele si cantitatile de materiale necesare pentru executarea tratamentelor emulsie bituminoasa sunt:
- emulsie bituminoasa cationica 1,3-2,1 kg/m2, ceea ce revine la 0,8-1,2 kg/bitum rezidual.
- criblura 8-16 mm, in cantitate de 14-18 kg/m2.

Dozajul de emulsie se va mari cu 15% cand tratamentul se executa pe o imbracaminte bituminoasa deschisa si cu 5-10% cand criblurile sunt poroase. Tehnologia de executie a tratamentelor bituminoase realizate cu emulsie este similara cu cea a tratamentelor executate la cald.

Tratamentele executate cu emulsie bituminoasa cationica prezinta urmatoarele avantaje:
- se evita dificultatile privind incalzirea bitumului la temperaturi de 160-180 °C, emulsiile putand fi stropite la temperatura ambianta.
- emulsia se poate stropi mai uniform, evitandu-se aparitia suprafetelor siroite datorita infundarii duzelor.
- emulsia se poate doza mai usor si mai exact.
- se pot folosi pentru acoperire si agregate umede.
- se obtine o buna adezivitate si pe agregate provenite din roci de natura acida.
- se pot executa tratamente cand temperatura aerului este peste +5 °C si pe suprafete umede, dar nu pe ploaie.
- circulatia se poate deschide după 2-3h de la executarea tratamentului.
- consumul de energie este mai redus.
- emulsia patrunde in fisuri si crapaturi si le colmateaza.
- se obtine o usoara reprofilare a suprafetei tratate, prin acumularea emulsiei in micile denivelari si, in consecinta, retinerea unei cantitati mai mari de criblura.

Pentru executarea tratamentelor bituminoase, actualmente se utilizeaza frecvent echipamente complexe care, printr-o singura trecere, realizeaza stropirea liantului, raspandirea agregatului si o precompactare. Atat stropitorul de bitum, cat si raspanditorul de agregate sunt montate pe acelasi autovehicul, dotat cu echipamente electronice de comanda si control, care permit o dozare foarte exacta a materialelor, inclusiv modificarea dozajului in functie de necesitati. De asemenea, se poate varia latimea fasiei din partea carosabila pe care se executa tratamentul bituminos, instalatia putand fi utilizata si pentru efectuarea unor corecturi pe suprafete izolate, fasii inguste etc. Raspandirea agregatului se face imediat dupa stropirea liantului, la cca 1,0 m distanta. Asemenea instalatii dispun, de regula, si de un set de rulouri usoare, care realizeaza o precilindrare a tratamentului bituminos. Utilizarea acestora asigura realizarea unor lucrari de foarte buna calitate in conditii de mare productivitate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro