Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Pledoarie pentru manualele electronice - Sunt mai ieftine !!!

Tehnologiile digitale au adus pe noi culmi modelele de manuale pentru invatamant, astfel manualele digitale castiga teren tot mai mare inlocuind treptat in urmatorii ani manualele clasice dupa care au invatat generatii de elevi si studenti. De mai mult timp cercetatorii au prezis ca noul val de manuale digitale se vor impune treptat in invatamantul modern, dar pana acum la noi in tara lucrul acesta nu s-a putut impune, iar o explicatie pentru aceasta intarziere este faptul ca factorii de decizie care au guvernat invatamantul romanesc au fost mult mai conservatori, fata de cei occidentali, atunci cand aleg materialele necesare pentru studiile elevilor. 

"Lectia verde - Creeaza-ti mediul!" este primul manual digital realizat in Romania si propune un curs ecologic interactiv pentru elevii claselor III-VII (copiii cu varste cuprinse intre 8 si 13 ani). Manualul de fata este un mijloc educational modern care se adreseaza elevilor, profesorilor, dar si parintilor, marcand inceputul unei noi etape in dezvoltarea mijloacelor educationale romanesti.

Factorii de mediu: solul si subsolul
Pentru a intelege de ce trecerea la un manual digital este considerata, in general radicala, trebuie sa ne gandim cum este un manual clasic actual. Astfel toti profesorii asteapta ca elevii sa aiba acces la textele si subiectele necesare dezvoltarii, dar din punct de vedere tehnic acest acces ramane optional pentru elevi. Prin urmare de-a lungul anilor elevii s-au eschivat de la procurarea manualelor noi prin diferite metode cum ar fi utilizarea unor manuale vechi, imprumutul manualelor de la biblioteca sau impartirea manualelor cu alti elevi sau colegi de camera, sau cel mai des s-au scuzat ca merge si fara manual, ca ajung doar notitele de la clasa. Asa a aparut in timp un cerc vicios prin care editurile de manuale au incasat tot mai putin bani de la elevi, iar in timp costurile pentru actualizarea si editarea unor manuale noi au crescut destul de mult.

Manualele electronice sunt mult mai ieftin ca sa le produci decat manualele clasice, iar o achizitie en-gross este posibila si mai usoara pentru variantele electronice. Prin comandarea a sute sau mii de exemplare scolile ar putea obtine un pret super bun de achizitie, fata de cat ar putea obtine un elev individual pentru un manual clasic, chiar si pentru manuale folosite. Desigur daca sunt elevi care vor sa invete dintr-un manual clasic ar putea imprima pe hartie varianta electronica a manualului sau chiar il poate achizitiona in varianta clasica la un pret destul de mare.

Lumea vie
Criza economica a adus inca un fenomen neasteptat prin inflatia si scaderea veniturilor majoritatii familiilor, cresterea pretului la manualele clasice a facut ca in ultimii ani, a constrans tot mai multi elevi sa renunte la scoala pentru ca nu-si mai permiteau achizitionarea manualelor si a rechizitelor scolare. Acest fenomen de abandon scolar il intalnim cel mai des in mediul rural si in cartierele sarace ale marilor aglomeratii urbane, sau a micilor localitati de provincie. Este atat de frustrant sa auzi povesti despre elevi care au rezultate slabe la invatatura din cauza ca nu-si pot permite achizitionarea unor manuale, solutia manualelor electronice as face ca orice elev, chiar si cu situatie financiara mai precara, sa aiba acces la manuale, si sa aiba egalitate de sanse cu elevii proveniti din familii mai instarite care-si permit achizitionarea manualelor.

Protectia Mediului
La noi in tara anul anul acesta a fost lansat primul manual digital din Romania, dezvoltat cu ajutorul echipei Read Forward, disponibil ca aplicatie pe iPad si online la adresa www.lectiaverde.ro. Manualul este alcatuit din 8 capitole si o introducere, astfel capitolul 1 raspunde la intrebarea “Cum s-a nascut Pamantul?”, capitolul 2 te invata notiuni generale despre “Mediul inconjurator”, capitolul 3 cuprinde “Factorii de mediu: lumina si caldura”, capitolul 4 este dedicat in intregime apei “Factorii de mediu: apa”, capitolul 5 este dedicat aerului “Factorii de mediu: aerul”, capitolul 6 este dedicat solului si subsolului“ Factorii de mediu: solul si subsolul”, capitolul 7 te introduce in lumea fascinanta a vietuitoarelor “Lumea vie”, ultimul capitol este dedicat protectiei mediului “Protectia mediului”. Prin acest manual, Holcim Romania, alaturi de Ministerul Educatiei Nationale, doreste sa responsabilizeze elevii, parintii si intreaga comunitate locala, in vederea protejarii mediului inconjurator. Lectia verde este disponibila si se poata descarca in varianta pentru tableta, in varianta PDF sau in varianta online.

Recomand si sustin manualele electronice in speranta ca factorii de decizie din invatamantul romanesc vor avea o viziune cu privire la evolutia invatamantului acestea fiind solutia cea mai avantajoasa atat pentru elevi cat si pentru interesul tuturor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro