Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Analiza modurilor de defectare a componentelor si sistemelor

Pentru analiza fiabilitatii, mentenabilitatii si disponibilitatii elementelor si sistemelor este nevoie de un studiu care sa puna in evidenta legaturile dintre defectarile elementelor si degradarile functionarii si integritatii sistemului.

Analiza modurilor de defectare este o metoda de baza care trebuie aplicata inca din etapa de proiectare si care pornind de la schema bloc a sistemului permite identificarea defectarilor principale.

Obiectivele metodei sunt:
- evaluarea efectelor si a succesiunii evenimentelor provocate de fiecare mod cunoscut de defectare a componentelor asupra diferitelor niveluri ale sistemului.
- evidentierea defectarilor potentiale si identificarea marimii lor.
- incadrarea defectarilor potentiale in clasificarile cunoscute.
- determinarea importantei sau criticitatii fiecarei defectari, tinand seama de influenta sa asupra functionarii normale sau asupra nivelului de performanta a sistemului sau a instalatiei care inglobeaza sistemul.
- evaluarea gradului de semnificatie a defectarilor si a probabilitatilor de defectare.

Avantajele utilizarii metodei de analiza a defectiunilor sunt:
- identificarea metodelor de crestere a fiabilitatii.
- introducerea redondantelor.
- imbunatatirea performantelor proiectului.
- modificarea materiala sau structurala a unor elemente sau subansamble.
- introducerea de elemente de siguranta si protectie care sa scada gradul de criticitate a anumitor defectiuni.
- pregatirea modelului logic de evaluare a probabilitatii de aparitie a conditiilor anormale de functionare a sistemului.
- completeaza programul de teste si incercari ale sistemului pentru a putea evidentia toate posibilele defectari.
- stabileste ciclurile de utilizare care pot preveni si evita defectiunile.
- asigura informatiile care conduc la elaborarea prescriptiilor tehnice, a cartilor de mentenanta si la realizarea de echipamente special destinate acestui scop.
- sprijina activitatea de proiectare prin conceperea de procedee ce permit izolarea defectarilor si previzionand moduri de functionare in cazul defectarilor.
- se constituie in un liant intre proiectantul, producatorul si beneficiarul al sistemului.

Clasificarea defectiunilor cele mai des intalnite sunt: 
- defectiunile stabile (persistente) sunt urmarea ireversibilitatii proceselor fizice din elemente si sisteme, a uzurii acestora, si se manifesta identic in toate situatiile.
- defectiunile intermitente apar ca urmare a unor situatii conjuncturale ale regimurilor de functionare, disparand la schimbarea parametrilor de functionare, (ex. lipituri „reci”).
- defectiunile primare sunt cele ce au la origine cauze obiective sau subiective legate de constructia sau utilizarea sistemului.
- defectiunile secundare au la baza alte defectiuni (ex. calarea unui motor ca urmare a pierderii uleiului si defectarii traductorului de presiune).
- defectiunile ascunse sunt fenomene pentru depistarea carora este nevoie de eforturi si echipamente deosebite.
- dupa modul de manifestare defectiunile au o plaja deosebit de larga de clasificare. Practic pentru orice element sau sistem se poate gasi un mod specific de manifestare. (ex. scaderea izolatiei interne a unui motor electric la umezire sau aparitia unui zgomot specific la deteriorarea rulmentilor).
- defectiunea catalectica, brusca, catastrofica este o defectiune totala datorata fie unor vicii de proiectare sau realizare a sistemului fie unor erori de utilizare si se caracterizeaza prin scaderea brusca a rezistentei sub valoarea limita.
- defectiunea parametrica este acea defectiune care poate fi prevazuta prin studierea periodica a elementului si prin gasirea unei legi de variatie a degradarii caracteristicilor de rezistenta,

Se considera de altfel ca orice defectiune a unui sistem este legata de un proces aleatoriu de variatie a parametrului determinant si se produce atunci cand acest parametru atinge limitele domeniului de functionare (scade sub valoarea minima).

Pe langa clasificarea defectiunilor in practica s-au mai realizat (pe baza datelor culese) localizari ale defectelor, la principalele subansamble pentru diferite echipamente.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro