Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Module de intrare/iesire ale unui PLC

Un controler logic programabil poate avea un numar divers de semnale de intrare/iesire de diferite tipuri, capacitatea de flexibilitate a unui PLC (Programmable Logic Controller) depinzand in mare masura de tipul senzorilor si al dispozitivelor de intrare ale acestuia.

Tipurile de semnale de intrare/iesire pe care controlerul le poate manevra determina capacitatea sa de functionare, prin „semnal” intelegandu-se intrarea sau iesirea fizica iar prin „variabile”, reprezentarea interna a semnalelor controler-ului.

In ceea ce priveste semnalele, ele pot fi logice (sau de tip Boolean) putand avea doar o anumita stare din doua posibile (numite inchis/deschis sau 1/0). Celalalt tip de semnale este reprezentat de cele analogice, care pot avea valori cuprinse intr-un anumit interval. Controlerele logice programabile cu pret scazut accepta doar semnale de tip Boolean, in timp ce variantele mai scumpe le pot folosi si pe cele analogice.

Din moment ce reprezentarea interna a semnalelor este realizata intr-un mod digital, este necesara prezenta unor adaptoare corespunzatoare ce realizeaza conversia dintr-o valoare analogica intr-o reprezentare interna digitala (cu efecte mari asupra pretului).

Cele mai des folosite adaptoare sunt cele de la 4 la 20mA, 0 la 20mA si 0 la 5 V, dar exista si alte tipuri de adaptoare cu diverse intervale de tensiune. Reprezentarile interne ale semnalelor folosite pe rand de programe si denumite „variabile” pot fi:
- logice (sau de tip Boolean), cand sunt considerate doar doua valori.
- cu mai multe valori, cand domeniul este segmentat in mai multe arii, fiecare avand un cod specific.

In ceea ce priveste numarul de intrari/iesiri pe care un PLC le poate controla, acesta este de obicei fix pentru ca microcontroler-ul sa aiba un pret scazut. De asemenea, in mod curent, majoritatea PLC-urilor au un suport extins pentru modularitate, din moment ce mai multe module sunt disponibile de a gestiona un anumit numar de semnale de intrare/iesire.

Astfel, exista posibilitatea de a scala PLC-ul in functie de necesitatile aplicatiilor, modelele obisnuite putand suporta 8 intrari sau 8 iesiri. Pentru a fi in concordanta cu necesitatile fiecarei aplicatii, si datorita caracteristicii “plug and play”, controler-ul logic programabil poate grupa un numar adecvat de module de intrare si iesire.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro