Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Sustin si va invit sa participati la PR3MIAZA INOVATIA

Oare ne putem imagina daca pe parcursul evolutiei noastre, ca oameni, nu ar fi existat minti luminate si dedicate care au facut cercetari si descoperiri care au revolutionat dezvoltarea noastra ca specie? Cu siguranta multe inventii si inventatori din vremurile apuse ale istoriei nu le vom cunoaste niciodata, insa inventiile sau ideile inovatoare le regasim mai tarziu ca stand la baza altor inventii mult mai eficiente si performante. In sanul poporului raman au fost si vor fi multe minti luminate si inventatori care au adus prin inventiile lor un aport substantial la dezvoltarea societatii umane. Chiar daca majoritatea au ramas in memoria colectiva si au fost recunoscuti si pe plan international abia la sfarsitul secolului XIX si in secolul XX. 

PR3MIAZA INOVATIA
Cred ca dintre cei mai mari inventatori romani a fost Henri Coanda care in 1934 obtine un brevet de inventie francez pentru Procedeu si dispozitiv pentru devierea unui curent de fluid ce patrunde intr-un alt fluid, care se refera la fenomenul numit astazi Efectul Coanda”", constand in devierea unui jet de fluid care curge de-a lungul unui perete convex, fenomen observat prima oara de el in 1910, cu prilejul probarii motorului cu care era echipat avionul sau cu reactie. Ramai profund impresionat si mandru cand vezi diferite documentare si mari publicatii straine care amintesc si dezbat descoperirea marelui nostru compatriot. Ca un rezumat al activitatii si vietii lui Henri Coanda (1886-1972) putem spune ca a fost un academician si inginer roman, pionier al aviatiei, fizician, inventator, inventator al motorului cu reactie si descoperitor al efectului care ii poarta numele. 

Daca revenim in zilele noastre o sa gasim la fel de multi inventatori si oameni dedicati cercetarii de diferite varste si profesii, pe care statul ii cam neglijeaza, ajungand sa-si breveteze invintiile in strainatate. Chiar ramai impresionat cand auzi ca inventatori romani castiga diferite concursuri in strainatate dedicate inventiilor, mandrie care este umbrita de lipsa de perspective la noi in tara si indiferenta dusa la extrem a factorilor de decizie in acest domeniu. 

Am primit o veste buna zilele acestea, cand un tanar inventator roman a gastigat un premiu prestigios cu o inventie de viitor. Pe numele sau Ionut Alexandru Budisteanu a reusit o performanta greu de atins, participand la competitia Intel ISEF, cea mai pestigioasa competitie preuniversitare de inginerie si stiinta din SUA, cu o inventie extraordinara si de exceptie, si anume o masina echipata cu radar 3D care se poate conduce singura. Cu aceasta masina autonoma, tanarul roman, a reusit sa cucereasca lumea si sa fie ales castigator dintre 1600 de participanti. Dupa cum a declarata Ionut Budisteanu, masinaechipata cu radar 3D, a conceput-o in special pentru a ajuta persoanele nevazatoare, un concept cu aplicabilitate concreta si practica. Chiar daca premiul Gordon E. Moore, in valoare de 75000 dolari, este destul de consistent, cred ca Romania ar trebui sa faca mai mult pentru acesti oameni si sa le ofere cadrul institutional in care ei sa-si desfasoare activitatea in continuare la noi in tara si sa patenteze cat mai multe inventii in viitor. Daca stam sa analizam sistemul radar conceput pentru masina care se poate conduce singura si ar fi foarte utile nevazatorilor, el este format dintr-un radar 3D si 7 computere care decodeaza toate informatiile primite de la radar. Costurile unui asemenea sistem s-ar ridica in jur de 7000 de dolari, o suma nu prea mare daca ne gandim la utilitatea unui asemena autovehicul pentru deplasarea si imbunatatirea vietii unui nevazator. Chiar daca abia a atins varsta majoratului, Ionut Budisteanu are deja in palmares peste 90 de premii nationale si internationale. Pe aceasta cale tin sa-l felicit pe tanarul Ionut pentru performanta, premiul castigat si reclama buna facuta Romaniei peste hotare. 

O initiativa demna de sustinut este cea a companiei 3M care a lansat luna trecuta pe 10 aprilie campania PR3MIAZA INOVATIA, cel mai ambitios program sustinere, promovare si premiere a inventicii romanesti. Astfel in perioada 1 mai – 31 octombrie, fiecare concurent poate inscrie o singura inventie in competitie. Pentru corectitudine si transparenta, juriul este format numai din persoane cu autoritate in domeniul inventicii si al stiintei, oameni din domenii diferite, dar care au ca punct comun dorinta de a sustine si promova inovatia romaneasca. Criteriile de jurizare vor fi gradul de creativitate, efortul depus, impactul stiintific si social, impactul potential asupra umanitatii, impactul asupra mediului, gradul de risc, aplicabilitatea, utilitatea. Gala de premiere a castigatorilor editiei 2013 se va desfasura pe data de 27 noiembrie 2013. 

Luna aceasta au loc doua evenimente din cadrul campaniei PR3MIAZA INOVATIA, in 22 mai la Cluj Napoca in cadrul Universitatii Tehnice, Facultatea de Constructii, Amfiteatrul A2, Gheorghe Baritiu, nr.25, incepand cu ora 12. Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi, din Iasi o sa fie gazda evenimentului din 23 mai, incepand cu ora 12 in cadrul Facultatii de Inginerie Chimica si Protectia Mediului, din strada Dimitrie Mangeron, nr. 73, Amfiteatrul CH II- Ilie Matei, etaj 1. Toate persoanele interesate sunt invitate sa participe la Cluj sau Iasi la un dialog-dezbatere despre inventiile si inventatorii din Romania. 

Sustin cu inflacarare initiativa 3M si competitia PR3MIAZA INOVATIA

2 comentarii:

  1. Merita sa se investeasca in oameni, nu doar fiind platiti bine, ci si sa aiba conditii de lucru. Caci de aceea pleaca.

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta asa este, oamenii sunt cei mai importanti pentru un popor, te doare sufletul sa vezi ca avem o gramada de romani care performeaza in alte tari pentru ca au fost alungati de sistemul din Romania...

    RăspundețiȘtergere

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro