Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Prelucrarea materialelor prin tragere

Tragerea este procedeul de deformare plastica a materialelor sub actiunea unei forte de tractiune pentru obtinerea barelor, sarmelor sau a tevilor prin trecerea fortata a unui material ductil printr-o matrita a carei sectiune este mai mica decit sectiune initiala a materialului. 

Procedeul aplicat la tragerea sarmelor se numeste refilare, iar matrita poarta denumirea de filiera. Valoarea reducerilor partiale de sectiune este cuprinsa intre 10-45% in functie de natura si dimensiunile semifabricatului initial, reducerea totala putand atinge valoarea de circa 95%.

La tragere modificarea sectiunii semifabricatului se procuce in principal sub actiunea fortelor transversale exercitate de peretii filierei. La inceput se deformeaza numai acei graunti a caror plane de alunecare corespund cu directia fortelor exercitate pe peretii filierei. Pe masura ce materialul inainteaza in filiera, intreaga masa a semifabricatului este deformata plastic sub actiunea fortelor de compresiune care iau nastere prin cresterea solicitarii de tractiune. La iesirea din filiera materialul este puternic intarit si pentru a evita ruperea lui in cazul unei noi reduceri de sectiuni se supune unui tratament termic de recoacere. Deformatiile suferite de cristale in timpul procesului de tragere sunt multiple, astfel incat, inafara de alunecari au loc frecvent si rasuciri ale acestora. Asupra tragerii influenteaza: calitatea si suprafetele metalului, viteza de tragere, gradul de tensionare al materialului la tragere, materialul filierei, caracteristicile de forma ale filierei, lubrifiantul folosit. 

Filiera este principala scula folosita in procesul de tragere, de ea depinde calitatea produsului tras si randamentul masinii de tras. Orificiul filierei se executa prin simpla gaurire in cazul filierelor din otel sau aliaj dur si prin prelucrare prin electroeroziune sau ultrasunete in cazul filierelor din diamante sau materiale extradure. Partea principala a filierei o constituie conul de deformare si cilindrul de calibrare. Conul de degajare, ca si conul de iesire se construiesc pentru a impiedica ruperea materialului la iesirea din filiera datorita revenirii elastice a acestuia. 

Masinile de tras se clasifica dupa urmatorele criterii: 
-dupa dimensiunile produselor trase: masini pentru tras sarme (trefilare: singulare sau multiple) si masini pentru tras bare, tevi. 
-dupa modul de asezare al tobelor de tras: cu tobe verticale si cu tobe orizontale. 

Procesul tehnologic de tragere cuprinde urmatoarele operatii: 
-pregatirea materialului. 
-tragerea propriu-zisa. 
-tratamenul termic sau tratamente de imbunatatire. 
- operatii de completare. 

Prin tragere la rece sunt finisate adesea tevile rezultate prin laminare sau alte procedee de prelucrare, de asemenea acest procedeu este folosit pentru obtinerea barelor, sarmelor, tevilor.

Prin tragere se pot prelucra piese sub forma de pahare (indiferent de forma sectiunii), piese tubulare, profile pline de diferite forme, supape pentru motoare cu ardere interna, etc.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro