Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Prelucrarea materialelor prin extrudere

Extruderea este procedeul de prelucrare prin deformare plastica care consta in trecerea fortata a materialului, datorita unei forte de compresiune, printr-o matrita a carei deschidere este profilata si de sectiune mai mica decat a materialului comprimat. 

Forta necesara extrudarii este influentata de rezistenta la deformarea materialelor, gradul de reducere pentru o singura cursa, valoarea fortelor de frecare, tipul extrudarii, complexitatea piesei, forma si dimensiunile semifabricatului initial. 

Clasificarea procedeelor de extrudare se face dupa urmatoarele criterii: 
- temperatura de lucru (la rece, la cald).
- modul de actionare a fortelor de extrudare (mecanica, hidraulica, prin explozie).
- sensul de actionare al fortei si sensul de deplasare a materialului (directa, indirecta, laterala, complexa). 

Utilajul tehnologic pentru extrudare se compune din prese si scule. 

Prese utilizate: prese cu excentric, prese cu genunchi, prese cu parghie cu genunchi, prese cu manivela. 

Scule pentru extrudare: matrita pentru extrudare, puansonul (pentru extrudare directa si inversa). 

Tehnologia procesului de extrudare cuprinde urmatoarele operatii principale: executia semifabricatului, pregatirea pentru extrudare (prerefulare, recoacere, curatire, fosfatare, lubrifiere), extrudarea propriu-zisa (se executa la prese mecanice cu alimentarea manuala sau automata), operatii de completare (retezare, gaurire, calibrare), controlul tehnic de calitate. 

Executia semifabricatului se face de obicei prin debitare (aschiere cu freze disc de grosimi mici, taiere cu taisuri asociate, eroziune). Cea mai utilizata taiere este prin forfecare (deschisa, semideschisa, semi-inchisa, inchisa). 

Pentru procesul de extrudare la rece o importanta capitala la operatiile de pregatire o au fosfatarea suprafetei si lubrifierea suprafetei fosfatate. Fosfatarea se aplica dupa o prealabila pregatire a suprafetelor semifabricatului-degresare (in tri- sau percloretilena sau in solutii alcaline). Dupa degresarea in tri- sau percloretilena a semifabricatului, el se usuca complet, iar la degresarea in solutii alcaline se aplica o clatire in apa rece si apoi in apa calda. 

Operatia de decapare are o mare influenta asupra stratului de fosfat, ca legatura cu metalul de baza al piesei si cu uniformitatea depunerii. Dupa decapare se se aplica clatirea in apa calda, apa rece si iar apa calda, dupa care urmeaza operatia de fosfatare propriu-zisa urmata de clatire in apa rece si clatire cu apa calda. 

Semifabricatele fosfatate si uscate sunt pregatite pentru a fi unse. Lubrifiantii folositi trebuie sa corespunda anumitor conditii, legate de o buna izolare a semifabricatului de matrita si de reducerea frecarii. Factorii principali legati de aceste conditii sunt: reducerea uzurii sculelor, capacitatea de incarcare a filmului de lubrifiant si rezistenta acestuia la temperatura ridicata. Lubrifiantul nu trebuie sa adere la peretii matritei si sa poata fi usor indepartat de la suprafata pieselor dupa extrudarea acestora. Ca lubrifianti sunt folositi: fosfat de zinc (pentru oteluri cu continut scazut de C si slab aliat), sapunurile metalice (de ex. stearatul de Zn pentru aliajele de Al), lubrifianti solizi (grafit, bisulfura de molibden pentru operatii la temperaturi de 250-300 °C), polimeri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro