Ca procedeu de prelucrare prin presiune a materialelor metalice matritarea se foloseste aproape in exclusivitate pentru modificarea formei si dimensiunilor semifabricatelor si mai putin pentru imbunatatirea proprietatilor mecanice. Comparativ cu forjarea matritarea prezinta avantajul reducerii manoperei de prelucrare si a consumului de material in adaosurile de prelucrare si cele tehnologice. Dezavantajul matritarii, tot in comparatie cu forjarea, il constituie necesitatea de amortizare a costului matritelor.
Plasticitatea este proprietatea tehnologica a unui material de a suferi deformatii permanente sub actiunea unor forte exterioare. Ca urmare, obtinerea unei piese care sa corespunda unui anumit rol functional se face prin redistribuirea de material in stare solida (nu prin indepartarea de material) in concordanta cu sistemul de forte care actioneaza asupra materialului.
Cel mai vechi procedeu de deformare plastica este forjarea. Forjarea este procesul de prelucrare prin deformare plastica ce consta in introducerea in volumul de material a unor stari tensionale care sa produca curgerea sa (a materialului). Aceste forte se aplica prin lovire sau presare.
Forjarea este de doua feluri:
- libera, cand curgerea materialului se face liber sub actiunea unor forte de lovire.
- in matrita (matritare), cand curgerea materialului este limitata cavitational, sub actiunea unor forte de lovire sau presare.
Tinand cont de programa de fabricatie si de dimensiunile de gabarit relativ reduse procedeul de deformare plastica ales va fi matritarea. Se alege matritarea, deoarece pentru ca pe langa obtinerea unor semifabricate cu configuratii de la cele mai simple la cele mai complexe se mai obtin si rugozitati foarte bune (uneori nu mai necesita prelucrari ulterioare prin aschiere), procesul de fabricatie are si o precizie dimensionala foarte buna, pot fi obtinute produse ale caror proprietati fizico-mecanice variaza pe sectiune. Insa acest proces de fabricatie are si un dezavantaj deosebit cost foarte mare al matritei.
Pentru a stabili procedeul tehnologic optim intre forjare libera si forjare in matrita trebuie tinut cont de:
- configuratia geometrica a piesei.
- programa de productie.
- precizia dimensionala.
- gabarit (greutate).
Semifabricatul initial se aseaza pe semimatrita inferioara care este montata prin intermediul unui ghidaj „coada de randunica“ si a unei pene plan-paralele pe sabota presei sau nicovala ciocanului. Semifabricatul este deformat cu forta de deformare plastica Pm cu ajutorul semimatritei superioare prinsa prin intermediul unui ghidaj „coada de rândunica“ si a unei pene plan-paralele pe culisorul presei sau pe berbecul ciocanului. In semimatrita inferioara s-a practicat prin aschiere semicavitatea de matritare iar in semimatrita superioara semicavitatea de matritare. Prin inchiderea matritei rezulta piesa brut matritata prevazuta cu bavura, datorita canalelor de bavura.In urma debavurarii rezulta piesa matritata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !