Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Operatiile de baza in procesul de forjare

Procesul de forjare libera consta in combinarea unor operatii tehnologice simple, numite operatii de baza. Acestea sunt: refularea, intinderea, gatuirea, gaurirea, indoirea, rasucirea si sudarea. 

Refularea - este operatia de forjare libera prin care se mareste sectiunea transversala a semifabricatului prin micsorarea inaltimii ei, in urma aplicarii de lovituri sau a unei apasari in lungul axei sale.

Intinderea - este operatia prin care se micsoreaza sectiunea transversala a semifabricatului si se mareste lungimea acestuia. Operatia de intindere consta din aplicarea de lovituri, pe doua directii perpendiculare, asupra materialului incalzit, in urma carora materialul devine subtire in locul lovit, insa creste lungimea acestuia. Piesa se rastoarna mereu cu 90° in jurul axei longitudinale pentru ca, in urma loviturilor repetate, sa se ajunga pe toata lungimea la sectiunea necesara. Din cand in cand, fetele piesei trebuie netezite cu o scula numita planator, indepartandu-se astfel neregularitatile de pe suprafete. Daca intinderea se incepe de la o anumita cota, se executa mai intai marcarea cu o scula de marcat si apoi se executa deformarea cu intinzatoare, de la linia de marcare spre exterior, urmand apoi netezirea. In functie de scopul urmarit si de configuratia semifabricatului se deosebesc mai multe variante ale operatiei de intindere: 
- intindere simpla. 
- intindere pe dorn, cu scopul de a mari lungimea si de a micsora diametrul exterior al unor semifabricate cilindrice gaurite. 
- largirea pe dorn, cu scopul maririi diametrului exterior si interior al unor piese goale la interior. 

Gatuirea - este o operatie ajutatoare la intindere. In unele cazuri, este necesar ca o piesa sa fie intinsa numai pe o anumita portiune sau numai la un capat, restul ramanand cu sectiunea nemodificata. Portiunea care trebuie intinsa este marcata cu ajutorul gatuitoarelor si apoi intinsa. 

Gaurirea - este operatia de forjare libera prin care se obtine, cu ajutorul unuia sau mai multor dornuri, o gaura patrunsa sau infundata in semifabricat. 

Indoirea - este operatia prin care semifabricatul se curbeaza, modificandu-si axa longitudinala. 

Rasucirea - este o operatie de forjare libera prin care o parte a unui semifabricat este rotita cu un anumit unghi fata de restul semifabricatului. Rasucirea se realizeaza astfel: se fixeaza bara la unul din capete iar celalalt capat se roteste cu ajutorul unei parghii sub un anumit unghi. Se constata o rasucire a fibrelor care incepe din planul de prindere si creste spre punctul unde s-a aplicat forta de rasucire. Partile semifabricatului care se rasucesc se vor incalzi. Rasucirea la temperaturi joase produce fisuri si ruperi ale materialului. 

Sudarea - este operatia prin care pot fi îmbinate semifabricatele incalzite pana la curgere plastica prin presare. Aceasta operatie este in prezent foarte rar utilizata in practica. 

La intocmirea procesului tehnologic de obtinere a unui semifabricat prin forjare libera se stabileste o succesiune logica de operatii. Pentru a intelege modul de stabilire a unui proces tehnologic de forjare libera, prin combinarea diferitelor operatii de baza, se consulta in prealabil desenul tehnic al piesei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro