Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Ungerea cutiei de viteze

Ungerea componentelor cutiei de viteze este necesara pentru diminuarea pierderilor de energie prin frecare si a uzurii componentelor cutiei de viteze si pentru evacuarea caldurii. Modul in care se realizeaza ungerea in cutiile de viteze este dependent de pozitia cutiei de viteze in raport cu motorul. 

Ungerea mixta, sub presiune-barbotare, se foloseste in cazul cutiei de viteze montata sub motor, cand ungerea este asigurata de uleiul motor si se efectueaza mixt prin presiunesşi barbotare. Ungerea prin barbotare se foloseste in cazul cutiei de viteze independenta de motor, situatia majoritatii automobilelor, cand nu dispune de o pompa de ulei. 

Pentru asigurarea ungerii, rotile dintate ale arborelui (arborilor) inferior sunt partial imersate in ulei, asigurand in acest fel ungerea danturii aflate in contact. Centrifugarea uleiului provoaca o pulverizare a acestuia asupra tuturor organelor interne si proiectarea unei cantitati pe peretii carterului. Acest contact cu carterul contribuie in mare parte la racirea uleiului. 

In plus, centrifugarea antreneaza o circulatie de ulei din centru catre periferia pinioanelor. Pentru a valorifica acest fenomen, un alezaj practicat in interiorul arborilor permite aspirarea uleiului prin centrul arborelui, realizand astfel ungerea alezajelor rotilor libere. 

Ungerea partilor frontale ale pinioanelor libere se face frecvent prin practicarea unui canal circular excentric pe fata opusa mecanismului de cuplare, canal care asigura o circulatie de ulei satisfacatoare. Nivelul uleiului in baia de ulei a cutiei de viteze este controlat frecvent prin pozitionarea busonului de umplere pe unul din peretii laterali la o inaltime precis determinata de constructor prin teste complexe. La partea inferioara a carcasei se gaseste un buson de golire, care este prevazut de cele mai multe ori cu un magnet ce colecteaza particulele metalice.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro