Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Senzori de debit

Senzorii de debit se folosesc pentru dozarea principalelor componente ale amestecului combustibil: aer, respectiv carburant. Desi diferite sisteme de control propun fie dozaj fix de aer si variabil de combustibil, fie dozaj fix de combustibil si variabil de aer, din punc­tul de vedere al senzorilor este preferabila ultima varianta, in sensul ca pentru debitul de aer se pot propune traductoare mai simple, mai robuste si cu performante bune. Dintre acestea cel mai bine cotat la acest moment este debimetrul cu “fir cald”. “Firul cald” este un element rezistiv (poate fi si pelicula metalica depusa pe un substrat izolant) prin care circula un curent ce il mentine la o temperatura constanta intr-un mediu fara variatii de curent atmosferic. Plasat intr-un flux de aer, senzorul isi modifica rezistenta, care scade prin racire cu cat debitul de aer este mai pronuntat. De regula, senzorul se plaseaza in bratul unei punti Wheatstone avand in celelalte brate rezistente fixe, tensiunea de dezechilibru fiind proportionala (din pacate neliniar) cu debitul.

Pentru a nu complica circuitul de adaptare, se recomanda utilizarea unui convertor tensiune frecventa care sa ofere la iesire un tren de impulsuri ce urmeaza sa fie preluat de o schema similara, iar neliniaritatea sa fie rezolvata prin prelucrare numerica adecvata de calculatorul de bord.

Este evident ca solutia “firului clad” nu este posibila intr-un mediu inflamabil si deci nu poate fi utilizata pentru masurarea debitului de benzina. Daca totusi se doreste masurarea debitului de combustibil, se pot folosi traductoare bazate pe principiul modifi­carii sectiunii de scurgere, prin utilizarea de diafragme asociate cu un traductor de presi­u­ne diferentiala. Solutia este mai complicata si are si dezavantajul ca poate duce la erori da­torita impuritatilor ce pot obtura partial sectiunea de scurgere.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro