Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Tratamente termice neconventionale si tehnologii moderne de prelucrare a pieselor de automobile

Domeniul tratamentelor termice se afla in plina modernizare. Computerele si microprocesoarele joaca un rol prioritar in dirijarea si controlul proceselor, robotii reprezentand elementul cheie in noile sisteme de tratament termic si termodinamic. Performante spectaculoase, in domeniu, se obtin prin extinderea nitrurarii si carburarii ionice, aplicarea la nivelul industrial a procedeelor de aliere superficiala prin implantare ionica si a tratamentelor termice in vid etc.
In domeniul calirii, se impun tot mai mult tratamentele termice cu laseri (firma MAN aplica acest tratament la camasile cilindrilor). Pe viitor apa si uleiul de racire se vor inlocui cu polimeri de tip polivinilpirolidon.
Printre tehnologiile moderne folosite la fabricarea diverselor componente ale sistemelor autovehiculelor se afla si cea a metalurgiei pulberilor.
Avantajele acestei tehnologii, in comparatie cu turnarea, sunt foarte mari. Astfel, daca pentru 1000 piese uzinate se consuma la turnare pana la 3000 tone metal, pentru cele sinterizate, se foloseste de doua ori mai putina materie prima, iar suprafetele productive se reduc cu 30%.
Piesele sinterizate pot fi atat pinioane, arbori si lagare de alunecare, cat si camasi de cilindri. Camasile de cilindri, presate izostatic, sunt mai ieftine cu 20-40% fata de cele turnate centrifugal si prelucrate mecanic. Deseurile se reduc in acest caz cu 50-80%.
Procedeele speciale de turnare, cum sunt turnarea sub presiune, in forme vidate, sau cu modele gazificabile, folosite pentru piesele din materiale si aliaje cu compozitii chimice si structurale deosebite, au o larga aplicabilitate in industria de autovehicule.
Extrudarea la rece de mare precizie a supapelor, plunjerelor pompelor de injectie, corpurilor pulverizatoarelor etc., se extinde datorita cresterii de 1,5-3,0 ori fata de metodele clasice, a coeficientului de utilizare a otelurilor aliate.
Daca in prezent la procedeele conventionale de prelucrare mecanica s-a ajuns la viteza de aschiere de 500m/min si de avans de 80mm/s, pentru viitor se prefigureaza atingerea unor valori ale acestora de 1000m/min, respectiv 250mm/s, prin utilizarea sculelor abrazive din nitruri ionice, sau cu diamante sintetice monogranulare.
Electrotehnologiile bazate pe prelucrarile prin electroeroziune, eroziune electrochimica, cu ultrasunete, fascicul de electroni, plasma si laseri isi largesc aria de actiune in industria de autovehicule.
Laserii sunt insa prea putini valorificati fata de posibilitatile pe care le ofera. Domeniile insuficient exploatate sunt: tratamentele termice, operatiile de debitare, sudare si control al calitatii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro