Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Curatirea interioara a motorului

In interiorul motorului se formeaza in timp depuneri de tipul: calamina, lacuri si substante gelatinoase.
Calamina este o substanta rugoasa de culoare negru-cenusiu formata din: produsi ai oxidarii, polimerizarii, condensarii si cracarii hidrocarburilor grele din combustibil sau din uleiul patruns in camera de ardere, praful aspirat in motor, rezidurile metalice (fier, plumb), ca urmare a procesului uzarii mecanismului motor, rezidurile sub forma de cocs etc.
Calamina se depune sub forma unui strat de cativa mm grosime (maxim 2mm) pe peretii camerei de ardere, pe capul pistonului, pe supape si bujii.
Cresterea depunerilor de calamina este influentata de: functionarea motorului la sarcini mici, intr-un regim termic redus, folosirea uleiurillor si combustibililor inferiori, uzura avansata a mecanismului motor, porniri dese la rece, etc.
Prezenta calaminei in camera de ardere determina:
- favorizarea functionari motorului cu detonatii, pentru ca se modifica raportul de comprimare, deci cerinta cifrei octanice superioare a benzinei,
- tendinte de autoaprindere cu consecinte legate de pericolul arderii capului pistonului sau a garniturii de chiulasa,
- uzuri pronuntate la mecanismul motor (cilindru sau lagare),
- cresterea consumului de carburanti.
Ca metode si mijloace pentru indepartarea calaminei din camera de ardere si piston, fara demontarea acestora, se recomanda:
- alternarea rapida a regimului de functoinare a motorului,
- indepartarea calaminei pe cale chimica, fara demontarea chiulasei de la motor, se poate realiza astfel: se aduce motorul la regim termic normal, prin orificiile bujiilor se introduce in cilindru o cantitate de 30 - 50 cm³ de petrol sau alcool tehnic, dupa 10 - 20 ore se introduce in fiecare cilindru 30 - 50 cm³ ulei de motor si se roteste ardorele cotit cateva rotatii, se monteaza bujiile si se porneste motorul, lasandu-l sa functioneze cca o jumatate de ora la turatie de mers in gol, se inlocuieste apoi uleiul motor.
Lacurile sunt depuneri ce se formeaza in canalele segmentilor, pe manta sau in interiorul pistonului si pe piciorul bielei.
Depunerile de lac au aspect lucios, cu culori foarte variate de la negru inchis pana la maro, galben deschis sau chiar incolore.
Lacurile apar ca urmare a contactului direct dintre ulei si suprafetele foarte calde, cand are loc oxidarea, polimerizarea si condensarea hidrocarburilor de ulei.
Rezidurile sub forma de lacuri determina:
- blocarea segmentilor, reducerea jocului segmentului in canalul sau din piston, favorizarea consumului de ulei, micsoreaza presiuea in camera de ardere, favorizeaza trecerea gazelor de ardere spre carterul inferior, contaminand astfel uleiul motor, etc.
- inrautateste etanseitatea supapelor de evacuare pe sediul lor,
- inrautateste transferul de caldura, favorizand inceperea microgripajelor pe mantaua pistonului, etc.
Depozitele sub forma de substante gelatinoase si emulsii se depun, indeosebi, la partea inferioara a carterului inferior, pe orificiile canalelor de ungere si pe peretii interiori ai capacului chiulasei.
Aceste depozite sunt determinate de imbogatirea incarcaturii proaspete, care in timpul arderii favorizeaza cresterea continutului de vapori de apa in gazele de ardere si de particulele de cocs si alte impuritati trecute odata cu gazele de ardere in uleiul din carterul inferior.
Aceste reziduri influenteaza atat regimul termic al motorului, cat si intensificarea pierderii proprietatilor fizico-chimice ale uleiului.
Indepartarea se realizeaza prin filtrarea produselor insolubile in ulei, spalarea cu ulei a carterului inferior, curatirea la timp a sistemului de ventilatie a carterului sau a capacului chiulasei, schimbarea uleiului si a filtrelor la timpul optim, functie de conditiile in care se exploateaza automobilul.
Aceste depozite sunt determinate de imbogatirea incarcaturii proaspete, care in timpul arderii favorizeaza cresterea continutului de vapori de apa in gazele de ardere si de particulele de cocs si alte impuritati trecute odata cu gazele de ardere in uleiul din carterul inferior.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro