Principii constructive. La motoarele relativ mici racite cu lichid, in mod uzual cilindrii si carterul sunt turnati intr-un bloc comun numit bloc carter sau carterul motorului iar la motoarele mai mari cilindri se executa din doua sau trei piese. Blocul motor poate fi realizat cu cilindrii nedemontabili sau cu cilindri demontabili (camasi) ca piese separate ce se monteaza in blocuri.
Solicitarile sunt produse de fortele de presiune ale gazelor, fortele de inertie, momentele acestor forte, precum si incarcarile termice: constructia trebuie sa satisfaca anumite cerinte: mare rigiditate, modificari reduse ale formei si dimensiunilor, rezistenta la uzura, simplitate constructiva si tehnologica, masa mica si comoditate la montaj.
Materialele folosite in raport cu tipul constructiv. Blocurile cu cilindri demontabili se toarna din fonta ieftina, fonta cenusie. Pentru automobile se poate face turnarea din aliaje de aluminiu cu densitate scazuta, conductibilitate termica mare prelucrare usoara. Camasile se toarna in exclusivitate din fonta pentru ca au o prelucrabilitate usoara si proprietati antifrictiune bune. Fonta poate sa fie si aliata. In bloc se prevad lacasurile pentru lagarele arborelui in care se asaza cuzinetii si capacele lagarelor.
Camasile sunt de doua tipuri: umede si uscate. Camasile uscate nu vin in contact direct cu lichidul de racire. Ele au o grosime de 2-4 mm si se monteaza in locasurile blocurilor pe toata lungimea. Acestea se vor monta presat in bloc. Camasile care vin in legatura directa cu apa se numesc camasi umede. Acestea se monteaza numai in partea superioara a blocului si se etanseaza cu garnituri care se vor strange cu chiulasa. La motoarele racite cu aer cilindrii sunt prevazuti cu aripioare de sectiune parabolica, triunghiulara sau trapezoidala sau dreptunghiulara pentru a realiza racirea cilindrului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !