Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Surse de poluare

Sectoarele de activitate umana vinovate in principal de poluare sunt:
- industria extractiva
- industria chimica si energetica
- agricultura
- anumite industrii prelucrătoare
- transporturile - in cadrul carora o influenta consistenta o au motoarele cu ardere interna
- marile aglomerari urbane

Exploatarile miniere exercita numeroase influente negative asupra mediului prin tasari, scurgeri, scoaterea din circuit a numeroase suprafete forestiere (la cele de suprafata) sau prin modificarea regimului hidrologic (in subteran). Haldele de steril rezultate din deschideri, din separarea materialului util, ca si iazurile de decantare, sunt importante surse de poluare.
In industria energetica, centralele termoelectrice afecteaza intens mediul nu numai prin scoaterea unor terenuri din circuitul normal, dar si prin poluare chimica, termica, radioactiva. Substantele gazoase emanate sunt CO2, CO, SO2, SO3, NH3, NO, NO2, vapori de H2O, hidrocarburi HC, cloruri, fluoruri, sulfati. Substantele solide sunt cenusa si zgura, care contin SO2, SO3, CaO, MgO, sulfati, Fe2O3. In centralele nucleare efluentii gazoşi (CO2, H2O, aer) sunt amestecati cu poluantii radioactivi (aer radioactiv, CO2 radioactiv, 21 Ar).
Si centralele hidroelectrice sunt poluante, determinand modificari severe ale regimului pluviometric, modificari ale faunei si florei, fiind afectata si stabilitatea solului.
Industriile chimice sunt printre cele mai poluante in raport cu natura produselor finite. De exemplu, fabricile de ingrasaminte chimice elimina 1000-1500 kg/h de compusi cu fluor si 600 kg/h SO2, care e mult mai toxic decat noxele esapate de motoarele cu ardere interna. O fabrica de ciment de dimensiuni medii, elimina 10% din productie la cos, sub formă de pulbere.
Tehnologiile actuale ale industriilor siderurgica si metalurgica (cocsificari, aglomerari, topiri, decarburari), dau nastere de asemenea la mari cantitati de substante poluante. Un combinat siderurgic cu o productie de 5 milioane tone otel pe an, elimina zilnic: 40 000 kg CO, 275 kg SO2 , 2 500 kg pulberi nocive.
Industriile, indiferent de profil, sunt surse mari de poluare daca nu se asigura inchiderea ciclului de fabricatie pentru a nu exista emanatii de substante in atmosfera, in apele de suprafata sau in sol.
Printre multiplele surse de poluare se numara si mijloacele de transport rutier, aerian si naval echipate cu motoare cu ardere interna (m.a.i.). Actiunea poluanta a motoarelor, prin emisiunile nocive de gaze se manifesta in mod pregnant in marile centre urbane, caracterizate printr-o densitate deosebita a mijloacelor de transport. 







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro