Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

ABS – scurt istoric

Sistemul ABS (engleza anti-lock braking system sau germana Antiblockiersystem) este un sistem pentru vehicule motorizate ce previne blocarea rotilor in timpul franarii. Aceasta prezinta doua avantaje: permite soferului sa pastreze controlul directiei si scurteaza distanta de franare.
Compania Robert Bosch GmbH (cunoscuta, mai popular drept Bosch) dezvolta tehnologia ABS din anii 1930, dar primele automobile de serie care sa foloseasca sistemul electronic Bosch au fost disponibile in 1978. Au aparut prima data pentru camioane si limuzine nemtesti Mercedes-Benz. Ulterior sistemele au fost portate si pentru motociclete.
Initial sistemele ABS au fost dezvoltate pentru aeronave. Unul din primele sisteme a fost Maxaret al companiei Dunlop, prezentat in anii 1950 si inca in uz pe unele modele de aeronave. Acesta a fost un sistem complet mecanic. A fost utilizat si pe automobile in anii 1960 (masina de curse Ferguson P99, Jensen FF si masina experimentala Ford Zodiac cu tractiune integrala) dar pentru automobile s-a dovedit scump si nu a fost in totalitate de incredere. Un sistem complet mecanic, construit si vandut de Lucas Girling, a fost echipat din fabrica pe Ford Fiesta generatia a 3-a, acesta s-a numit Stop Control System (sistemul de control al opririi).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro