Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

ABS - functionare, eficienta, controlul tractiunii

Functionare - un sistem tipic ABS este compus dintr-o unitate centrala electronica, patru senzori de viteza (unul pentru fiecare roata) si doua sau mai multe valve hidraulice pe circuitul de franare. Unitatea electronica monitorizeaza constant viteza de rotatie a fiecarei roti. Cand detecteaza ca una din roti se roteste mai incet decat celelalte (o conditie ce o va aduce in starea de blocare), misca valvele pentru a scadea presiunea in circuitul de franare, reducand forta de franare pe roata respectiva.

Eficienta - pe suprafetele cu aderenta mare, uscate sau ude, majoritatea masinilor echipate cu ABS obtin distante de franare mai bune (mai scurte) decat cele fara ABS. Un sofer cu abilitati medii pe o masina fara ABS ar putea printr-o franare cadentata, sa atinga performantele unui sofer incepator pe o masina echipata cu ABS. Totusi pentru un numar semnificativ de soferi ABS imbunatateste distantele de franare in varii conditii. Tehnica recomandata pentru soferi intr-o masina echipata cu ABS, intr-o situatie de urgenta, este sa se apese pedala de frana pana la fund si sa se ocoleasca eventualele obstacole. In asemenea situatii ABS va reduce semnificativ sansele de derapaj si pierderea controlului mai ales la masinile grele. Pe zapada si macadam ABS mareste distantele de franare. Pe aceste suprafete rotile blocate s-ar adanci si ar opri automobilul mai repede, dar ABS previne acest lucru. Unele modele de ABS reduc acest efect marind timpul de ciclare, lasand astfel rotile sa se blocheze in mod repetat pentru perioade scurte de timp. Avantajul ABS pe aceste suprafete este imbunatatirea controlului masinii si nu franarea desi pierderea controlului pe astfel de suprafete ramane totusi posibila. Odata activat ABS va face pedala sa pulseze. Unii soferi simtind acest efect reduc apasarea pe pedala si astfel maresc distanta de franare. Aceasta contribuie la marirea numarului de accidente. Din acest motiv unii constructori au implementat sisteme de asistenta la franare ce mentin forta de franare in situatii de urgenta.

Controlul tractiunii - Echipamentul ABS poate fi folosit si pentru a implementa controlul tractiunii la accelerarea unui autovehicul. Daca la accelerare cauciucul pierde aderenta solului, ABS poate detecta situatia si poate aplica franele pentru a reduce accelerarea pentru recapatarea aderentei. Constructorii vand de obicei aceasta ca pe o optiune separata chiar daca infrastructura controlului tractiunii este in mare parte impartita cu cea a ABS. Versiuni mai sofisticate pot controla acceleratia si frana simultan rezultand ceea ce Continental Teves si Bosch numesc Electronic Stability Control sau Electronic Stability Program (ESP).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro