Initiativele cu si pentru adolescenti merita sa fie sustinute prin orice mijloace. Stim cu totii cat de vulnerabili sunt adolescentii si cat de involburata este aceasta perioada din viata fiecarui om. Nu de multe ori, in adolescenta, daca nu ne gasim un scop suntem tentati sa o luam pe cai gresite, impinsi de gasca sau prieteni manipulatori. Aceasta vulnerabilitate poate fi contracarata de initiative care vin in intampinarea adolescentilor cu provocari care pleaca de la experienta lor de locuitori ai orasului, cu scopul de a inlesni intalniri cu arhitecti si urbanisti care sa ii inspire in parcursul lor de formare.
In acest scop Asociatia De-a Arhitectura a lansat anul trecut proiectul Urban Up!, desfasurat in perioada aprilie – decembrie 2017. In cadrul acestuia au avut loc 54 de ateliere gratuite pentru liceeni, in 7 orase din tara (Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Sibiu, Timisoara), bazate pe discutii ghidate, discutii pe imagini, activitati hands-on, jocuri de rol, explorari si analize urbane. Toate acestea au fost dedicate grupei de varsta 15-18 ani si au fost implementate de 26 de facilitatori (arhitecti, urbanisti, antropologi si ingineri), beneficiind de participarea a 1025 liceeni.
Imi aduc aminte cu nostalgie de adolescenta mea, de acele timpuri in care aveam nevoie de indrumari in dezvoltarea personala, indrumari si suport care n-au venit niciodata. Singurul lucru care ne entuziasma, ca si adolescenti, erau excursiile cu cortul la munte. Abia asteptam ca sa cutreieram cararile prin codrii seculari si crestele abrupte ale Muntilor Carpati. Iesirile in natura reprezentau tot ce ne-am fi putut dori in adolescenta. Nimic nu se compara cu entuziasmul pe care ti-l oferea un foc de tabara si compania prietenilor in jurul lui.
Astazi, adolescentii au alte preocupari, se nasc si traiesc in era digitala iar pentru ei natura reprezinta un loc neatractiv, cu nimic nu-i poti scoate din mediul urban. In aceste conditii, o initiativa prin care adolescentii sa inteleaga impactul spatiilor asupra calitatii vietii si sa capete deschidere catre o dezvoltare urbana „isteata” printr-o experienta educationala atractiva este bine venita. Prin urmare, adolescentul modern poate invata ce inseamna a construi si a contribui la schimbarea mediului construit, ce servicii publice sunt necesare intr-o localitate, rolul institutiilor, conditiile de folosire in siguranta a spatiilor ca sursa de dezvoltare personala, profesionala si de civism.
„Cu acest articol am acceptat provocarea de a sustine Urban Up!, un proiect initiat de Asociatia De-a Arhitectura, care le ofera elevilor de liceu o buna oportunitate de a-si cunoaste orasul. Proiectul a fost derulat in anul 2017 in cadrul programului „Impreuna cu Lidl pentru un viitor mai bun”. Totodata, pot fi organizate ateliere si in 2018, fie in licee, in saptamana Scoala Altfel, fie ca activitati ale Clubului De-A Arhitectura. Detalii gasiti pe http://www.de-a-arhitectura.ro.”
surse: imaginile si o parte a informatiilor sunt luate de pe situl sponsorului
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !