Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Avantajele si dezavantajele turbocompresorului

Fiecare motor dezvolta o anumita putere. In cazul unui motor cu combustie aceasta putere este generata de o combinatie de carburant, oxigen si temperatura de aprindere. Modificand fiecare dintre acesti trei factori puterea motorului se schimba.

Autovehiculele ar trebui de fapt sa fie echipate cu doua motoare. Unul pentru a putea accelera rapid si altul pentru a putea mentine o viteza constanta. Montarea unui turbcompresor ofera o solutie la aceasta problema.

Turbocompresorul ofera multe avantaje. Dar de ce fabricantii de motoare auto nu monteaza turbocompresorul de serie? Am trecut in revista mai avantajele si dezavantajele turbocompresorului.

Turbocompresorul

Raportat la un motor atmosferic, turbocompresorul confera avantaje tehnice si economice:
- raportul greutate/putere in cazul unui motor turbo este mai avantajos; cu un turbocompresor este posibila obtinerea unei puteri relativ semnificativa cu un motor relativ mic.
- un motor turbo prezinta un consum de carburant mai avantajos mai ales pe distante lungi.
- combustia carburantului este mai buna in cazul unui motor turbo, ceea ce duce la diminuarea emisiilor de substante nocive.
- un motor turbo face mai putin zgomot decat unul atmosferic; turbocompresorul actioneaza si ca sistem amortizor suplimentar.
- performantele motorului turbo sunt mai bune la altitudine ridicata. Turbocompresorul genereaza mai multa energie deoarece contrapresiunea aerului rarefiat la altitudine ridicata este mai slaba, astfel incat motorul genereaza aproape aceeasi putere ca la altitudini mai mici.

Utilizarea motorului turbo prezinta si dezavantaje care sunt deja sau vor putea fi solutionate prin progresele tehnice:
- “acceleratia intarziata”. Practic turbocompresorul nu incepe sa functioneze decat la un anumit regim. Turbocompresorul este antrenat de gazele de esapament care nu sunt eliberate in cantitate semnificativa decat la un regim ridicat.
- caldura. Turbocompresorul este antrenat de gazele de esapament care ating cu usurinta temperaturi de 800 grade Celsius si peste. Din cauza acestor temperaturi ridicate aerul de admisie se incalzeste. Ori, aerul cald este mai putin bogat in oxigen, acesta din urma fiind necesar pentru o buna combustie.
- sarcina suplimentara. O putere mai mare constituie o sarcina mai mare pentru motor astfel incat acesta va avea per ansamblu o durata de viata mai scurta. Acest dezavantaj poate fi compensat ruland intotdeauna la cald si lasand motorul sa se raceasca dupa oprire.

De stiut: un turbocompresor poate avea pana din cauza unei bule de aer formata in canalizarea de ulei. Pentru ca un interval scurt de timp turbocompresorul nu este lubrifiat, ceea ce poate fi suficient pentru blocarea lagarelor.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro