Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Cum este construita schematic o turbosuflanta si care sunt principiile de functionare ale acesteia?

Turbosuflanta reprezinta o creatie tehnologica revolutionara, care a permis cresterea continua a puterii motoarelor, concomitent cu pastrarea dimensiunilor limitate ale acestora (gabarit si capacitate cilindrica), urmarind cu succes evolutia si incadrarea in normele tot mai restrictive ale standardelor de poluare si aducand beneficii notabile in ceea ce priveste consumul de carburant.

Prin dispunerea unei turbosuflante pe un motor clasic (aspirat) se realizeaza practic adaugarea unei cantitati suplimentare de aer in camera de combustie a fiecarui cilindru al motorului. Este suficienta adaugarea unei cantitati mai mari de aer si optimizarea amestecului combustibil pentru a realiza o putere si cuplu motor mai mare la aceeasi capacitate cilindrica, motorul supra-alimentat funcţionand in parametri optimizati.

Turbosuflanta aduce un aport extraordinar de important in ceea ce priveste consumul de carburant. Nu este foarte cunoscut acest lucru, dar o turbosuflanta care nu functioneaza in parametri optimi creste consumul cu pana la 7 sau 8 procente peste cel normal. In final, intr-un singur an, un camion, de exemplu, va produce un cost suplimentar echivalent cu valoarea investita in cumpararea a patru turbosuflante.

Cum este construita schematic o turbosuflanta si care sunt principiile de functionare ale acesteia?

Principiul constructiv este  simplu: la evacuare, gazele arse au din cauza temperaturii si a curgerii sub o anumita presiune, o energie cinetica consistenta care este preluata de turbosuflanta prin turbina. In general la motoarele cu 3 si 4 cilindri exista o singura zona de admisie in turbosuflanta pentru preluare a gazelor arse din evacuare, la cele cu 6 si 8 cilindri apar 2 sau chiar mai multe guri de colectare.

Gazul ars evacuat este dirijat catre zona de antrenare. Practic, turbosuflanta este formata dintr-un ax cu doua turbine, turbina de antrenare care preia energia cinetica a gazului ars, care este este fixata solidar pe ax cu turbina de comprimare. A doua turbina preia energia si prin rotatie si pompeaza aerul filtrat in admisia motorului.

Primele turbosuflante asa si erau construite, foarte simple, formate dintr-o carcasa, un ax si doua turbine cu palete simple. Deoarece motorul nu functioneaza in regimuri constante, parametrii de functionare difera la turatii si solicitari reduse fata de turatiile de palier inalt, astfel ca apare un dezechilibru. Turbosuflanta trebuie sa functioneze si sa-si aduca aportul, in functie de turatia motorului, de la paliere cat mai joase. Astfel au aparut turbosuflantele cu turbina cu geometrie variabila, care asigura exact cantitatea de aer necesara in functie de regimul de lucru al motorului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro