Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Daca apa nu este, nimic nu este !

Problema apei a fost din cele mai vechi timpuri o chestiune ce a framantat popoarele lumii, a dat nastere la razboaie si a modelat societatile si culturile omenesti de-a lungul timpului, caci cine detinea izvoarele sau cursurile de apa detineau controlul atat asupra recoltelor si a hranei cat si asupra apei potabile, indispensabile vietii. Este demonstrat stiintific ca omul poate supravietuii mai mult timp fara hrana (pana la doua saptamani) dar fara apa in maxim 3-4 zile moare, nevoia stringenta de hidratare este cea mai importanta pentru functiile vitale ale corpului uman, celelalte stari – de frig, foame, oboseala, etc. palind in fata senzatiei de sete.

Apa este viata 
Eu stiu foarte bine acest lucru, consumul meu de apa este peste limita normala (parca as fi un peste) dar si in toate activitatile mele apa reprezinta un punct central de la care pleaca totul. Astfel, bucuria ori relaxarea mea zilnica, dupa ce ajung de la birou este sa mesteresc la gradinuta mea cu legume din spatele casei, nu foarte mare dar suficienta pentru mine. Cateva randuri de zarzavat, niste flori si cateva tufe de zmeura intregesc peisajul idilic unde ma simt ca in paradis si are un efect terapeutic, inducand o stare de calm dupa o zi agitata si care nu face cat orice sedinta la psihologi ori terapeuti. Sa stai sa urmaresti cum plantutele gingase prind viata, cum da prima floare, cum se desfac buchetelele ca niste ghiocei, reprezinta cea mai mare placere pentru mine, sa stii ca de mainile tale depinde existenta firavelor rasaduri si viitoarea recolta iti este asigurata datorita priceperii si abnegatiei de care dai dovada in munca depusa.


Problema legata de irigatii am rezolvat-o prima, am stiut inca de la inceput ca fara un sistem profesionist nu aveam cum sa pot razbi. Stiam ca apoi celelalte probleme inerente (ingrasamant, pesticide, seminte) nu imi vor da batai de cap prea mari dar problema aprovizionarii cu apa trebuia prima rezolvata, daca nu, mai bine nu ma apucam de treaba. Chestia cu apa o am din copilarie cand o intamplare nefericita m-a facut sa constientizez importanta ei si de atunci acord un rol primordial consumului de apa atat pentru mine cat si pentru cei din jur, neputandu-mi concepe traiul fara apa, fiind practic un peste ce-si simte existenta in pericol daca nu simte prezenta ei binefacatoare.

La Fantana vine la tine
Dar despre ce e vorba: in copilarie, fiind in vacanta de vara, am plecat la bunici pentru a-i mai lasa pe parintii mei sa mai rasufle si sa nu stea tot timpul cu ochii pe mine, ceea ce pentru mine era o adevarata bucurie ca puteam sa zburd liber fara constrangerile de la bloc. Si intr-o zi, am asistat la un eveniment unic pana atunci in viata mea, catelusa Zizi a nascut sase puisori de catelusi, cei mai frumosi pe care i-am vuzut eu pana atunci, iar de unul nu m-am mai putut desparti: era un ghemotoc cu blana, tot alb mai putin varfurile labutelor si a cozii, dar avea si o mare pata neagra pe ochiul stang, iar numele i-a aparut rapid – Peticel. Din primul moment, adica atunci cand m-a lins cu limbuta lui fina pe obraz, am stiut ca vom fi nedespartiti si imi si imaginam fapte de vitejie alaturi de el, asa cum vazusem prin filme ori citisem prin carti, practic fiind mai tot timpul nedespartiti, dormind inclusiv cu mine in pat. Nenorocirea a venit cateva zile mai tarziu, cand am plecat la niste rude in vizita in celelalt sat si pe Peticel l-am inchis in casa pentru ca nu aveam voie sa-l iau cu mine. Problema a fost ca eu nu stiam cum se ingrijesc animalele iar bunicii nu mi-au dat mare atentie, asa ca l-am lasat pe bietul Peticel fara apa si mancare si am plecat. Si inevitabilul s-a produs, dupa cateva zile cand am revenit, bietul catel murise, dar lucrul acesta mi-a fost ascuns multa vreme pentru a nu ma mai invinovatii si mai mult, desi suferam teribil. Mai incolo, pe la gimnaziu, parintii mi-au aratat unde am gresit, cum trebuie sa ai grija de orice fiinta ca de tine insuti, cum sa te achiti de o responsabilitate daca ti-ai asumat-o, cum fiecare nevoie pe care o avem noi le au si animalele si trebuie sa incerci sa le satisfaci pentru insasi existenta lor.


Urmarea acestei intamplari mi-a schimbat radical modul de viata, de atunci apa jucand un rol important in viata mea, la inceput am activat la clubul de natatie local, apoi participand la diverse competitii nationale de inot si astazi cred ca nu exista sport ce implica apa pe care sa nu-l practic ca hobby. Revenind la gradina mea, sunt 100% convins ca bogatia ei, culoarea legumelor, savoarea fructelor e data de apa atat de binefacatoare si trebuincioasa si mai putin de munca mea, de ingrasaminte ori altele de asemenea natura, caci nu-i asa: daca apa nu e nimic nu e !


2 comentarii:

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro