Acest lucru nu inseamna neaparat ca farurile sunt de vina. In cazul aburirii, diafragma luminii fotometrice efective trebuie sa fie libera dupa cca. 10 minute cu un fascicul mic pornit. Restul zonei cristalinului poate arata in continuare aburirit.
Aceasta conditie este destul de obisnuita in anumite circumstante. Cand farurile sunt pornite, aerul incalzit este expulzat din far prin ventilatia din fante. Cand farul se opreste, acesta se raceste incet si aerul umed patrunde din exterior prin fantele de ventilatie. Aceasta umiditate se evapora in farul fierbinte si se precipita in lentila farului sub forma de condens atunci cand se raceste.
Acest proces este descris ca aburirirea farurilor. In sezonul rece si umed se produce acest fenomen mai des. El nu are nici un efect negativ asupra farurilor nici in exterior, nici in interior si nu este adus nici un prejudiciu bunei functionari ale acestora (de exemplu coroziune).
In cazul in care se formeaza picaturi pe capacul obiectivului, trebuie verificate garniturile si lentilele de acoperire pentru a nu aparea alte probleme. Apoi, farurile ar trebui uscate cu ajutorul aerului comprimat si supuse unei observatii riguroase. Daca defectiunea continua sa apara, farul trebuie inlocuit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !