Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Top 5 preparate din Tarile Nordice

Unul dintre cele mai grele, dar frumoase, circuite turistice organizate de agentiile de turism din Romania este cel din Tarile Nordice. In primul rand, datorita lungimii traseului si al doilea datorita duratei lungi de 18-20 de zile, aproape cat toate zilele de concediu pe care le are la dispozitie, in medie, un angajat roman. In primul rand, merita sa faci efortul ca sa vizitezi Tarile Nordice pentru cultura vikinga, pentru a te confrunta cu o alta civilizatie si mentalitate, pentru peisaje spectaculoase si, nu in ultimul rand, pentru traditiile culinare. Chiar daca globalizarea si schimburile culturale i-a afectat si pe nordici, inca mai gasesti restaurante cu specific traditional in care poti savura retete de mancaruri a caror istorie se pierde in negura timpurilor. In general, popoarele nordice au doua mese principale: dagmal (masa de zi un fel de mic dejun consistent) si nattmal (masa de seara, o cina imbelsugata). Orele la care se mananca aceste mese depind de marimea zilei. Mancarea in mod traditional este preparata la gratar sau la ceaun, la foc deschis. 

Osyrat Kornbröd
Osyrat Kornbröd este painea plata, care nu lipseste de la nicio masa traditionala nordica. Painea se prepara dintr-un aluat facut numai din faina cu apa si se coace pe o plita deasupra focului. In functie de cantitate, raportul este la o cana si jumatate de faina se adauga o jumatate de cana de apa.

Kornmjölsgröt 
Kornmjölsgröt este un fel de terci din orz, intalnit si la englezi (faimosul porridge). Reteta este simpla si se prepara usor din doua cesti de orz macinat marunt, un pumn de faina integrala din grau, un pumn de alune zdrobite, 3-4 linguri de miere, un varf de sare si 10-15 cesti de apa (in functie de cat vrei sa fie de moale sau tare). In mod traditional, reteta se prepara la ceaun, la foc deschis. Se pune apa la foc pana fierbe, dupa care se adauga ingredientele si se amesteca pana se omogenizeaza compozitia. Durata de preparare este de aproximativ o ora.

Nässelsoppa
Nässelsoppa este o supa de urzici foarte apreciata de populatiile nordice. Pentru reteta este nevoie de doua manunchiuri de urzici proaspete (azi le poti gasi la magazin inghetate), doua linguri de unt, doua linguri de faina de grau, un litru de bulion, o ceapa tocata marunt, 4 oua fierte si taiate, un varf de sare si condimente (maghiran si cimbru). Reteta se prepara relativ usor, se caleste ceapa, se toarna apa si se adauga urzicile spalate si maruntite, se adauga bulionul. Dupa ce au dat in clocot se tin pe foc 5 minute. Intre timp se pune untul intr-o tigaie, se topeste, se adauga faina pana se rumeneste si se face un fel de rantas care se stinge cu apa si se adauga peste restul continutului. Se asezoneaza cu condimente, sare si la final se adauga oul fiert in farfurie. Urzicile sunt foarte apreciate de nordici pentru ca sunt bogate in vitamine si minerale, dupa care urla organismul ce a trecut printr-o iarna lunga.

Rökt Fisk 
Rökt Fisk sau peste afumat. Afumatul este o metoda comuna pentru conservarea alimentelor si este deosebit de bun pentru pesti. Majoritatea tipurilor de pesti sunt afumati, de catre popoarele nordice, dupa ce sunt eviscerati si spalati (pestii mai mari sunt feliati sau se fac incizii longitudinale cu cutitul). Daca in trecut afumatul se facea in mod traditional in familie, astazi poti gasi in magazine peste gata afumat care poate fi preparat sau servit in diferite feluri de mancare.

Pannekake med bær
Pannekake med bær este un desert foarte apreciat de populatiile nordice. Pentru clatite cu fructe de padure ai nevoie de o cana faina alba, o jumatate de cana faina integrala, un varf de sare, doua cani de lapte, doua linguri de unt si fructe de padure. Modul de preparare este simplu se amesteca faina cu laptele si sarea pana se omogenizeaza compozitia in care se adauga fructele de padure. Se unge o tava cu unt in care se toarna compozitia si se baga la cuptor, la temperatura ridicata (+225 grade) pana se rumeneste.

Gama Costa d'Oro
Un top 5 preparate din tarile nordice a venit ca raspuns la provocarea din partea celor de la Costa d'Oro. In Umbria, Italia, unde dealurile sunt acoperite de maslini, Costa d’Oro produce uleiul de masline celebru in toata lumea, inca de la inceputul anilor ‘60. Acum vrea sa le aminteasca oamenilor despre cat de important este un stil de viata sanatos si gustos. In plus te poti inscrie si tu in aplicatia Facebook si poti participa la concursul organizat de Costa d'Oro care pune la bataie numeroase premii. Cu aceasta ocazie lansez o provocare tuturor, prin care ii provoc sa raspunda printr-un comentariu la articol: Care credeti ca sunt preparatele care merita sa intre in Top 5 preparate din Tarile Nordice? 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro