Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Sistemul de distributie a gazelor

Sistemul de distributie a gazelor reprezinta ansamblul tuturor organelor care permit umplerea periodica a cilindrului cu gaze proaspete si evacuarea periodica a gazelor de ardere din cilindrii motorului in atmosfera.

Sistemul de distributie a gazelor trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte:
- sa asigure etansarea cilindrului pe timpul cat nu este pus in legatura cu exteriorul. 
- sa asigure umplerea si golirea eficienta a cilindrilor. 
- sa aiba functionare linistita. 
- sa fie simplu, ieftin si sa permita reglaj si intretinere usoare. 
- sa nu creeze puncte calde care sa favorizeze preaprinderea sau detonatia.

Sistemul de distributie este compus din urmatoarele parti: colectoarele de admisie care transporta si distribuie fluidul proaspat la cilindri, colectoarele de evacuare care colecteaza si transporta gazele de ardere in atmosfera, mecanismul care comanda deschiderea si inchiderea periodica a orificiilor de admisie si evacuare ale cilindrilor, amortizoarele de zgomot care limiteaza intensitatea zgomotului produs de fluidele de lucru la trecerea lor prin conducte si colectoare.

Mecanismele care comanda deschiderea si inchiderea orificiilor de admisie si evacuare pot fi: cu supape, cu sertare sau cu lumini. Ultimul tip se intalneste la motoarele in doi timpi si nu are elemente de comanda, aceasta facandu-se prin intermediul pistonului. Totusi se intalnesc si motoare in doi timpi care utilizeaza distributia mixta, prin supape si lumini.

Sistemul cu distributie prin sertare are o raspandire limitata, de regula fiind utilizat la unele motoare care echipeaza masini de curse.

Distributia prin supape este caracteristica motoarelor in patru timpi. Se intalnesc urmatoarele tipuri:
- cu dispunerea supapelor in bloc. S-au utilizat la m.a.s. de tip vechi. Are constructie simpla si reduce inaltimea motorului, insa camera de ardere este mai putin compacta si favorizeaza aparitia detonatiilor si umplerea cilindrilor este deficitara.
- cu supapele in chiulasa. Permit o forma compacta a camerei de ardere, rapoarte de compresie mai mari si o umplere si golire mai completa a cilindrilor. 
- cu dispunere mixta a supapelor (supapele de admisie in chiulasa si supapele de evacuare in blocul motor. Se utilizeaza la motoarele cu turatie ridicata pentru autoturisme sport sau de curse. Prezinta avantajul maririi sectiunilor de trecere, insa impun complexitate constructiva ale elementelor motorului si prezinta dificultati la reglaj.

De regula sistemul de distributie cu supape se compune din urmatoarele elemente: sistem de transmitere a miscarii de la arborele cotit la axul cu came, arborele cu came care comanda deschiderea si inchiderea supapelor prin intermediul tachetilor si tijelor impingatoare. De aici miscarea este preluata de catre culbutorii fixati pe axul culbutorilor, care actioneaza supapele. Pentru mentinerea supapei pe scaunul orificiului, aceasta este prevazuta cu un arc care are si rolul de a permite mentinerea supapei in cadrul sistemului de comanda a miscarii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro